Жена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство

PRINT
интензивно лечение реанимация

Болната от тежка форма на миелоидна левкемия Н.М. осъди здравното министерство заради отказ да финансира лечението й в Гърция, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Върховният административен съд постанови административната преписка да бъде върната за преразглеждане от Министерството на здравеопазването, като в мотивите си обаче посочва, че отказът е незаконосъобразен.

Той противоречи на процедурата за отпускане на средства и от това следва, че МЗ трябва да възстанови на пациентката направените разходи – около 80 000 евро. Има и възможност решението на ВАС да се обжалва пред петчленен състав, но според експертите на ЦЗПЗ това само ще отложи с няколко месеца изплащането на сумата.

Жената подава документи с молба до комисията за лечение в чужбина през 2012 г. На 26 март комисията по трансплантология взема решение, че състоянието на болната налага трансплантация. Казва още, че е най-добре тя да бъде извършена в Солун, където до този момент пациентката се е лекувала и е успяла да постигне ремисия. Седмица по-късно обаче комисията дава случая на консилиум в друг състав, понеже първото експертно становище било недостатъчно аргументирано. Второто мнение е, че такива трансплантации се извършват и у нас, което се оказва достатъчен аргумент за отказ.

В коментара си към присъдата магистратите отбелязват, че комисията отхвърля положително становище поради недостатъчно аргументи, но приема отрицателното, въпреки че и то е без аргументи. Съдът приема, че отказът е в нарушение на процедурата и отменя заповедта за него.

Това е 4-то дело, в което пациенти осъждат министерството за отказано лечение в чужбина, пояснява д-р Кацаров. Всичките имат тумори, макар и различни, кандидатствали са за костно-мозъчни трансплантации и терапия с гама-нож. В края на 2012 г. ВАС излиза с още едно жизнено важно за пациентите решение по дело на Василка Владимирова, която също иска от МЗ да й възстановят парите за лечение в Турция с кибернож. Министерството отказва с мотива, че не се финансират процедури, направени преди одобрението на комисията за лечение в чужбина. Съдът се произнася, че не е нормално да няма яснота как се постъпва в този случай.

Решението на съда от последния случай още не е получено, съобщиха от здравното министерство. След като то пристигне, ще бъдат проучени мотивите и тогава министър Атанасова ще вземе решение. От МЗ посочиха още, че 102-ма души с левкемия са лекувани със стволови клетки у нас през 2012 г. Това е послужило като основание за отказа, тъй като комисията не финансира терапии в чужбина, които се прилага и у нас.

Свързани теми: Фондът за деца плаща за операцията на Емине

Половин милион за лечението на дете, единствено у нас с рядка болест

Българи ходят в Испания, за да получат бъбрек за присаждане

Касата платила 244 000 евро на жена, лежала в болница в Германия

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Жена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *