петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниМонтират два киберножа от най-ново поколение в София и Варна

Монтират два киберножа от най-ново поколение в София и Варна

Само след няколко месеца онкоболните в България ще получат възможност да се лекуват с вариант на кибернож от най-ново поколение. Два апарата за радиохирургия, които са много по-модерни от тези в Турция, където сега ходят много наши пациенти, ще бъдат монтирани в две наши болници до края на 2013 г. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва днес.

Най-вероятно това ще бъдат Онкологията в София и „Св. Марина“ във Варна. Апаратите служат за безкръвно третиране на някои видове тумори. Не са подходящи за всеки вид рак, пациентите ще бъдат подбирани по строги медицински критерии, поясни доц. Галина Куртева, национален консултант по онкология.

Списъците с чакащи за лъчелечение също скоро трябва да изчезнат. Два чисто нови линейни ускорителя ще заработят в същите две болници в София и Варна до няколко месеца. Те ще бъдат закупени с пари от еврофондовете. В България имаше много сериозно изоставане от модерните технологии в медицината, но с новите инвестиции сме на път да наваксаме, допълни д-р Вичев. С пари на ЕС ще бъдат купени и нови дигитални мамографи, тъй като сега в цялата страна имало не повече от пет качествени апарата.

Под пълна пара върви подготовката на регистъра за първите у нас масови скрининги за рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. Още през тази година ще бъдат подготвени списъци, по които хората ще бъдат викани да се прегледат за рак. това ще стане по програмата „Спри и се прегледай“.

Надяваме се така да променим факта, че у нас туморите се откриват все късно, посочи и д-р Галина Куртева, национален консултант по онкология. Истинските резултати от скрининговите програми ще дойдат обаче след 10 г. Тя подчерта, че в онкологията непрекъснато излизат все по-нови възможности за прецизна диагностика с откриването на генетични маркери в туморните клетки.

Докато преди 12-13 г. годишно са се диагностицирали около 26 000 нови онкоболни, сега цифрата е нараснала до 34 000. През 2012 г. пък през болниците са преминали 65 000 пациенти с тумори. Данните са на пациентските организации. Онкоболните у нас общо са над 300 000, каза още д-р Куртева. Близо половината рано или късно имат нужда от палиативни грижи – облекчаване на състоянието с обезболяващи в последния стадий, когато вече няма смисъл да се прилага лечение. У нас на практика палиативни грижи не се прилагат, а тежко болните са изпращани у дома без възможност за консултация със специалист за облекчаване на тежките болки и други симптоми в последния стадий.

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -