четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМагнезият по-важен за сърцето, отколкото нивата на холестерола

Магнезият по-важен за сърцето, отколкото нивата на холестерола

Прието е нивата на холестерола да се смятат за ключови от гледна точка на риска за сърцето. След определена възраст дори се препоръчва той да се изследва всяка година. Проучване на учени от САЩ обаче показва, че не толкова концентрацията на мазнините в кръвта, а недостигът на важен минерал – магнезий, води до проблеми в сърдечносъдовата система.

Високият риск от инфаркт и инсулт може да се разпознае много по-точно по количеството магнезий в кръвта, а не толкова по холестерола, казва Андреа Розаноф, ръководител на научния проект. Именно ниските нива на минерала са свързани с различни рискови фактори за сърдечносъдови болести – хипертония, диабет, висок холестерол, сърдечна аритмия и стенокардия.

Учените не за първи път правят подобни заключения. Розаноф припомня проучване на известния в САЩ проф. Мидред Силиг от 1957 г. Тогава докторът изучавал връзката между магнезия и сърдечносъдовите заболявания в продължение на 40 г. Стигнал до извода, че дефицитът на минерала отваря пътя към инсулти и инфаркти. Като последица от недостига се стига до високо кръвно, натрупването на плака в артериите, втвърдяване на меките тъкани, високи нива на лошия холестерол, загуба на еластичност на артериите. Всички тези фактори провокират сърдечносъдови заболявания. Освен това стресът също води до повишени нужди на организма от този минерал.

Ролята на магнезия обаче е подценявана през годините. Малко се говори и за това, че той трябва да балансира приема на калций, който много се рекламира като важен за костите. Консумацията на калций, особено ако магнезият в организма не достига, също увеличава сърдечносъдовия риск. Фокусирането само върху мазнините като фактор за инфарктите доведе до ръст от 40% при болестите на сърцето през последните 50 г., заключава Розаноф. Особено богати на магнезий са варивата и ядките, а също и бананите.

Магнезият е от съществено значение за регулиране на обмяната на веществата, той спомага за намаляване на кръвното налягане и разширяване на артериите, изтъкна д-р Мехмед Оз, професор по хирургия в Колумбийския университет. по думите му трима от 4-ма американци имат дефицит на магнезий.

Източник: Medical News Today

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -