Зъбите на хората могат да се възстановяват сами

PRINT
отдръпване на венците

При акулите и други риби нови зъби никнат през целия живот и то многократно. А пък човекът сменя зъбите си само веднъж. Сега обаче учени от Университета на Шефилд открили, че и хората имат същите гени, отговорни за растежа на нови зъби при акулите, пише The Daily Mail. Това дава надежди, че и при човека те могат да никнат повече пъти.

Учените изследвали ембриони на зъбите при акули котка и идентифицирани гените, участващи в образуването им. Те се намирали в зъбната пластина, която отговаря за развитието и възстановяването на зъбите. Същите гени са налични и при човека от времето, когато хората и акулите имали общ предшественик. Въпреки това обаче след замяната на млечните зъби с постоянни, тези гени обикновено се изключват.

Като цяло, с растежа на зъбите са свързани около 400 гени. Специалистите се надяват, че ще успеят да повишат активността им за регенериране на човешките зъби. Не бързайте обаче да се радвате – научните изследвания ще отнемат много дълго време. Рядко при хората се наблюдава поникването на допълнителни зъби. Например, известен е случаят на 11-годишно момиче, което има 81 зъба.

[Общо: 8    Средно: 3.9/5]
Зъбите на хората могат да се възстановяват сами беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *