Какво се прави при един липсващ зъб?

PRINT
кариес на зъбите

Липсата на един зъб може да се възстанови чрез протетично лечение. Рутинният метод в тези случаи е да се направи мост между двата съседни зъба на липсващия. За целта се налага изпиляване на тези два зъба, върху които ляга изградената мостова конструкция. Когато тези зъби са с проведено кореново лечение (след необратимо увреждане на зъбната пулпа), този метод е много подходящ, защото така се укрепват зъбите, които са с доста разрушена твърда структура и винаги крият риск от фрактуриране.

Изпиляване на зъбите или лечение на корените

Когато обаче съседните зъби са здрави, дори понякога може да нямат и кариес, изпиляването им за мост е драматично. Тъй като доскоро мостовото възстановяване беше единствена възможност, имаше два варианта – или зъбите да се изпилят и да се оставят живи под моста, или да се проведе кореново лечение и тогава да се включат.

Рисковете при двата варианта са различни. Когато зъбите се оставят живи, пиленето се прави с анестезия и е доста неприятно за пациента. Освен това зъбите остават чувствителни след пиленето и до поставяне на конструкцията, което също е травмиращо за пациента. Понякога се налагат временни конструкции, които оскъпяват допълнително процедурата. Освен това пиленето на живите зъби представлява стрес за пулпата и нейните елементи и може да се очакват смущения във виталитета и развиване на усложнения, като умъртвяване на зъба с всички последващи усложнения, които могат да причинят много проблеми. При втория вариант този риск отпада, но в същото време пациентът е подложен на едно продължително и също не много евтино лечение. Съществува и друг риск – всеки кореново лекуван зъб, дори и при перфектно лечение, крие потенциален риск за усложнения.

Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Днес съществуват и други възможности за възстановяване на дефект от един липсващ зъб. Ако съседните зъби са здрави и пациентът е млад, подходящо е да се използва имплант за възстановяване. Така съседните зъби се запазват и се избягват всички описани рискове. Естествено тази процедура е по-подходяща при млади хора, но не е пречка да се приложи и при напреднала възраст. За такова решение обаче е необходим преглед от специалист, който може да прецени индивидуалната ситуация на всеки и да вземе правилното решение. Без такъв преглед и анализ на ситуацията не могат да се дават съвети.

Освен използване на импланти сега съществуват и други възможности. Дефект от един липсващ зъб може да се възстанови чрез конструкция от керамична връзка между двата съседни зъба, между които се изгражда липсващият зъб.

В здравите зъби се оформят малки камери, в които влизат страничните части на конструкцията. Така с много малко загуба на тъкан, която не е рискова нито за живота на зъба, нито за естетиката и много лесно се понася от пациента, с минимален травматизъм се постига много добър ефект. Разбира се, има значение кой е липсващият зъб, какви са съседните зъби и още много други фактори, които отново само специалист може да оцени.

Проф. Милена Пенева, специалист по дентална медицина

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Какво се прави при един липсващ зъб? беше последно модифицирана от: март 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *