Връщаме си българска болница в Истанбул

PRINT

Българска болница „Евлоги Георгиев“ може да заработи в Истанбул, след като премиерът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че всички имоти на религиозни общности ще бъдат върнати. Това съобщи ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, който посети лечебното заведение в състава на наша делегация на 10 и 11 март. Предвижда се в нея да работят 60 лекари от България.

Сградата е принадлежала на Агенцията на българската религиозна общност. Построена е през 1902 г. от Българската екзархия с помощта на дарения. Основното е на Евлоги Георгиев. През 1988 г. болницата е отнета от турските власти. Разположена е на 10 декара в квартал „Шишли“ в съседство с българската духовна семинария в Цариград. Българските дипломати сега водят дело собствеността да се върне на нашата религиозна общност в Истанбул, каза ген. Тонев. Изгледите това да стане били много добри, след като Ердоган заявил, че България е единствената страна на Балканите, с която нямат проблеми.

В сградата сега има работеща турска болница. Разполага с 52 легла, но основната й дейност е като поликлиника – прегледи в доболничната сфера. Има обаче специалисти в много области от медицината – педиатрия, неврология, вътрешни болести, гастроентерология, неврология и дори онкология. Разполага и със звено за спешна помощ. Българската държава трябва да се ангажира с възстановяването и финансирането на българската болница в Шишли, така както прави това с българските училища зад граница, смята ген. Тонев. Тогава в нея ще работят около 120-140 души – лекари и сестри. Половината от тях могат да бъдат от България. Те ще лекуват не само българската общност в Истанбул, но и пътуващи за Близкия Изток през Турция шофьори, бизнесмени, както и всички останали желаещи.

В двора на болницата има параклис „Св. Пантелеймон“, който сега е превърнат в джамия. За да не се провокират религиозни конфликти, предвижда се постройката да бъде превърната в музей, каза ген. Тонев. Сградата на болницата била запазена прекрасно както е построена през 1902 г. – с мраморно фоайе и мозайки, а на пода бил изобразен кръст. Нашата делегация се е срещнала с представители на турските власти от общината. С помощта на българските дипломати в Истанбул успяла да разгледа имота, за който страната ни претендира. Според ген. Тонев първо трябва да се оформи юридически собствеността. Това може да стане по няколко начина – към религиозната общност, на фондация към Турското министерство на икономиката или към нашето Министерство на външните работи. „Българската държава и институции трябва да се ангажират с тази дейност, така се почита и паметта на родолюбците, които навремето са построили българската болница, мислейки стратегически“, обобщи ген. Тонев. 

СНИМКА: БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЦА ДНЕС СЕ КАЗВА БОЛНИЦА „ХАСТАНЕСИ“, КВ. ШИШЛИ.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Връщаме си българска болница в Истанбул беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *