петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМедитацията уголемява мозъка

Медитацията уголемява мозъка

Хората, които медитират от дълго време, имат не само повече сиви клетки. Променя се и мозъкът им като цяло – повърхността му се увеличава. Освен това комуникацията между невроните протича по-бързо и по-качествено. До този извод стигнаха учени от лабораторията по неврология в университета на Калифорния в Лос Анджелис, цитирани от „Нетдоктор“.

Кората на главния мозък (церебрален кортекс) – най-външният му слой, играе важна роля за запаметяването, вниманието, мисленето и съзнанието. Тя образува гънки и бразди, с които сивото вещество се напасва на повтарящи се влияния отвън. Колкото повече гънки има мозъкът, толкова по-голяма е повърхността му и толкова по-добре той обработва информацията. По-бързо се вземат решения, извикват се спомени и т.н.

Учените от САЩ проучили мозъка на 50 души, които имали средно по 20 г. стаж в медитацията, с помощта на магнитен резонанс. Обърнали специално внимание на кората на главния мозък. После сравнили изображенията с тези на 50 души от контролна група, които не практикували самовглъбяване. Снимките категорично показали, че редовно медитиращите имат повече гънки в церебралния кортекс. Колкото по-дълъг опит в заниманията си имали те, толкова по-набраздена била мозъчната кора.

Увеличението на сивото вещество било най-голямо в област на мозъка, която отговаря за възприемането на собственото тяло, субективния емоционален опит, осъзнатите чувства и емпатията – способността да се поставиш на мястото на другия. „Хора с дълъг опит в медитацията са признати майстори на самонаблюдението, осъзнаването, контрола над собствените чувства. В този смисъл резултатите от нашето проучване съвпадат с тези предварителни наблюдения“, коментира Айлийн Лудърс, ръководител на екипа учени.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -