Реклама
Начало Любопитно Връщаме си българска болница в Истанбул

Връщаме си българска болница в Истанбул

0
Реклама

Българска болница „Евлоги Георгиев“ може да заработи в Истанбул, след като премиерът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че всички имоти на религиозни общности ще бъдат върнати. Това съобщи ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, който посети лечебното заведение в състава на наша делегация на 10 и 11 март. Предвижда се в нея да работят 60 лекари от България.

Реклама

Сградата е принадлежала на Агенцията на българската религиозна общност. Построена е през 1902 г. от Българската екзархия с помощта на дарения. Основното е на Евлоги Георгиев. През 1988 г. болницата е отнета от турските власти. Разположена е на 10 декара в квартал „Шишли“ в съседство с българската духовна семинария в Цариград. Българските дипломати сега водят дело собствеността да се върне на нашата религиозна общност в Истанбул, каза ген. Тонев. Изгледите това да стане били много добри, след като Ердоган заявил, че България е единствената страна на Балканите, с която нямат проблеми.

В сградата сега има работеща турска болница. Разполага с 52 легла, но основната й дейност е като поликлиника – прегледи в доболничната сфера. Има обаче специалисти в много области от медицината – педиатрия, неврология, вътрешни болести, гастроентерология, неврология и дори онкология. Разполага и със звено за спешна помощ. Българската държава трябва да се ангажира с възстановяването и финансирането на българската болница в Шишли, така както прави това с българските училища зад граница, смята ген. Тонев. Тогава в нея ще работят около 120-140 души – лекари и сестри. Половината от тях могат да бъдат от България. Те ще лекуват не само българската общност в Истанбул, но и пътуващи за Близкия Изток през Турция шофьори, бизнесмени, както и всички останали желаещи.

В двора на болницата има параклис „Св. Пантелеймон“, който сега е превърнат в джамия. За да не се провокират религиозни конфликти, предвижда се постройката да бъде превърната в музей, каза ген. Тонев. Сградата на болницата била запазена прекрасно както е построена през 1902 г. – с мраморно фоайе и мозайки, а на пода бил изобразен кръст. Нашата делегация се е срещнала с представители на турските власти от общината. С помощта на българските дипломати в Истанбул успяла да разгледа имота, за който страната ни претендира. Според ген. Тонев първо трябва да се оформи юридически собствеността. Това може да стане по няколко начина – към религиозната общност, на фондация към Турското министерство на икономиката или към нашето Министерство на външните работи. „Българската държава и институции трябва да се ангажират с тази дейност, така се почита и паметта на родолюбците, които навремето са построили българската болница, мислейки стратегически“, обобщи ген. Тонев. 

СНИМКА: БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЦА ДНЕС СЕ КАЗВА БОЛНИЦА „ХАСТАНЕСИ“, КВ. ШИШЛИ.

Реклама

Exit mobile version