Високата смъртност от рак у нас е заради липса на апаратура за диагностика

PRINT
мамография

Липсата на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика на рака на млечната жлеза е сериозна проблем в нашето здравеопазване и за правилното лечение на пациентките. В България няма нито един 3D мамограф, въпреки че изследването е въведено като изискване от Световната здравна организация, особено при провеждане на скринингови програми. Това каза в Пловдив доц. Красимир Катерински от Националния онкоцентър в София на семинар по проект „Спри и се прегледай“ с медицински специалисти.

Над половин милион лева са необходими за нов 3D мамограф при това без екстри и допълнителни функции. При него е възможно ракът на гърдата да бъде хванат изключително рано, когато е по-малък от 0,5 см. Апаратът прави 34 кадъра на гърдата, а рентгеновото натоварване е колкото при изследването с обикновен мамограф, където органът се снима в анфас и в профил. Националният онкоцентър в столицата кандидатства по проект за доставка на 3D мамограф. Надяваме, че скоро ще имаме, макар и в най-икономичния вариант, каза доц. Катерински.

Със съвременен дигитален мамограф MAMMOMAT Inspiration вече разполагат големи болници в София, Пловдив и в още 6 областни центъра. „Преди това бяха закупени и разпределени в страната още 12 по-обикновени апарата. Проблемът е, че на тях обаче трудно могат да се прегледат пациентки от по-отдалечени и малки населени места, дори да получат специални покани. Голямото разстояние и пътните разходи, които трябва да направят, ги възпират, защото повече са пенсионерки“, обясни онкокологът.

В същото време е недостатъчен броят и на мобилните мамографи. Апаратът на Националния онкоцентър в София е дарен от голяма козметична компания и е малко по-стара версия, а двата по-модерни са доставени на специализираните болници във Варна и Стара Загора, но те не работят с пълния си капацитет. Хубавото при тях е, че имат пряка връзка с кабинета на онколога и снимките веднага могат да се изпратят на специалиста. Така че не се налага болните да пътуват до различни лечебни заведения.

Друг основен проблем и в тази сфера е липсата на достатъчно подготвени кадри, призна доц. Катерински. Младите лекари проявяват интерес, но заради кризата с техниката няма къде да бъдат обучени. В България болните от рак на гърдата в момента са около 40 000, като до 2010 г. новорегистрираните случаи са били до 3000 годишно, а оттогава броят има е нараснал с още хиляда души. Най-много са пациентките от София, Пловдив, Варна и Бургас. Проблем за провеждане на качествено лечение е, че болестта се открива в 3 и 4 стадий, когато операциите са безпредметни и се разчита на химиотерапията. Освен че е скъпа и трудно се понася от повечето пациенти, резултатите от нея са незадоволителни.

Липсва първична профилактика срещу рака на гърдата и затова се разчита на скринингови програми. Целта е туморът да бъде открит, докато не е станал по-голям от 0,5 см. Дори и да е по 1 см вече е възможно на има метастази, подчерта доц. Катерински. По проект „Спри и се прегледай“ покани за консултации и изследвания ще получат 50 хиляди жени на възраст от 50 до 69 г.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Високата смъртност от рак у нас е заради липса на апаратура за диагностика беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova
loading...