Високата смъртност от рак у нас е заради липса на апаратура за диагностика

PRINT
мамография

Липсата на високотехнологична медицинска апаратура за диагностика на рака на млечната жлеза е сериозна проблем в нашето здравеопазване и за правилното лечение на пациентките. В България няма нито един 3D мамограф, въпреки че изследването е въведено като изискване от Световната здравна организация, особено при провеждане на скринингови програми. Това каза в Пловдив доц. Красимир Катерински от Националния онкоцентър в София на семинар по проект „Спри и се прегледай“ с медицински специалисти.

Над половин милион лева са необходими за нов 3D мамограф при това без екстри и допълнителни функции. При него е възможно ракът на гърдата да бъде хванат изключително рано, когато е по-малък от 0,5 см. Апаратът прави 34 кадъра на гърдата, а рентгеновото натоварване е колкото при изследването с обикновен мамограф, където органът се снима в анфас и в профил. Националният онкоцентър в столицата кандидатства по проект за доставка на 3D мамограф. Надяваме, че скоро ще имаме, макар и в най-икономичния вариант, каза доц. Катерински.

Със съвременен дигитален мамограф MAMMOMAT Inspiration вече разполагат големи болници в София, Пловдив и в още 6 областни центъра. „Преди това бяха закупени и разпределени в страната още 12 по-обикновени апарата. Проблемът е, че на тях обаче трудно могат да се прегледат пациентки от по-отдалечени и малки населени места, дори да получат специални покани. Голямото разстояние и пътните разходи, които трябва да направят, ги възпират, защото повече са пенсионерки“, обясни онкокологът.

В същото време е недостатъчен броят и на мобилните мамографи. Апаратът на Националния онкоцентър в София е дарен от голяма козметична компания и е малко по-стара версия, а двата по-модерни са доставени на специализираните болници във Варна и Стара Загора, но те не работят с пълния си капацитет. Хубавото при тях е, че имат пряка връзка с кабинета на онколога и снимките веднага могат да се изпратят на специалиста. Така че не се налага болните да пътуват до различни лечебни заведения.

Друг основен проблем и в тази сфера е липсата на достатъчно подготвени кадри, призна доц. Катерински. Младите лекари проявяват интерес, но заради кризата с техниката няма къде да бъдат обучени. В България болните от рак на гърдата в момента са около 40 000, като до 2010 г. новорегистрираните случаи са били до 3000 годишно, а оттогава броят има е нараснал с още хиляда души. Най-много са пациентките от София, Пловдив, Варна и Бургас. Проблем за провеждане на качествено лечение е, че болестта се открива в 3 и 4 стадий, когато операциите са безпредметни и се разчита на химиотерапията. Освен че е скъпа и трудно се понася от повечето пациенти, резултатите от нея са незадоволителни.

Липсва първична профилактика срещу рака на гърдата и затова се разчита на скринингови програми. Целта е туморът да бъде открит, докато не е станал по-голям от 0,5 см. Дори и да е по 1 см вече е възможно на има метастази, подчерта доц. Катерински. По проект „Спри и се прегледай“ покани за консултации и изследвания ще получат 50 хиляди жени на възраст от 50 до 69 г.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Високата смъртност от рак у нас е заради липса на апаратура за диагностика беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *