Трупата на Нешка Робева танцува благотворително за деца с левкемия

PRINT

Висока температура, която продължава повече от 2 седмици, загуба на тегло, кървене, болки в костите и необяснимо продължително главоболие, изпъкнали очи – това са основните симптоми, които изпитват децата, които страдат от онкохематологично заболяване (левкемия), съобщиха от сдружението, което защитава интересите на малките пациенти с тази диагноза.

То е създадено от родители на малчугани с тежката диагноза. Сега те искат да изградят център, където малките пациенти могат да се възстановят след приключването на терапията.

Поставянето на диагнозата е огромен стрес, а лечението е тежко както за самите деца, така и за родителите им. То продължава средно 6 месеца до 3 г., но за някои и цял живот. През това време децата не посещават градина или училище, изолирани са от приятелите си. Идеята е центърът да е напълно безплатен за болните и семействата им. Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ вече е купило подходящ терен от 3,6 дка в с. Опицвет, Костинброд, с пари, събрани благотворително от Виенски бал 2011 г.

За строежа на центъра обаче са необходими 2 млн. лв. Затова на 15 февруари под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова се организира благотворителен концерт, на който Нешка Робева и трупата „Нешънъл арт“ ще представят най-новия си спектакъл „Среща в „Споменът“. Концертът е от 19 часа в зала 1 на НДК. Танците са по музика от 60-те г. до наши дни, обясни Робева. Билетите са по 10, 20 и 30 лв., продават се на касите на „Тикетпро“. Сдружението ще отпечата и картички с описани на симптомите на различните левкемии. Те ще бъдат раздавани безплатно, за да се повиши разбирането в обществото за това заболяване. Оттам се надяват да могат да кандидатстват и за европейски средства.

Благодарение на особеностите на детския метаболизъм, 8 от 10 малчугани с онкохематологично заболяване оздравяват, изтъкна Симона Караиванова, майка на дете с левкемия. Болестта идва неочаквано и е шок за всички в семейството, разказа тя. Затова било много важно да има място като планирания център, където те да могат да се поразсеят и да общуват. Психическото състояние е от изключително значение за справянето с болестта, изтъкна Караиванова.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Трупата на Нешка Робева танцува благотворително за деца с левкемия беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *