Стартира масова акция с безплатни тестове за хепатит В и С

PRINT
хепатит черния дроб цироза симптоми

В страната стартира кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С на публични места, както и  консултации на всички желаещи граждани, съобщиха от сдружение „Хепасист“. Целта е да се издирят онези заразени, които още не знаят, че са носители на инфекцията с хепатитен вирус. По преценка на специалистите носители на серотиповете В и С в България са около 500 000 души.Лекарства получават обаче едва няколко хиляди.

Инфекцията с хепатит В или С може да доведе до тежки усложнения, включително до цироза и рак на черния дроб.

Ето и местата за безплатните тестове с дати:

София* 8-9/06/2013 (събота и неделя)

Кърджали 14/06/2013 (петък)

Стара Загора 28/06/2013 (петък)

Пловдив 26/07/2013 (петък)

Бургас** 27/07/2013 (събота)

Варна 28/07/2013 (неделя)

* По време на изложението „Мисия здраве“ – градинката пред НДК. В двата дни, освен за хепатит B и C, ще бъдат провеждани и изследвания за ХИВ/СПИН.

**По време на Spirit of Burgas.

По време на скринингите ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжки. За целите на кампанията ще бъде създаден и информационен видео клип, който ще дава информация за начините за заразяване, симптомите, лечението и превенцията на вирусните хепатити. Клипът ще бъде разпространяван по време на скрининговите акции, в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, както и на територията на Метрополитен София.

Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря“, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. 500 млн. души по света са засегнати от хепатит, като само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стартира масова акция с безплатни тестове за хепатит В и С беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *