Сокът от диня се оказа стимулант за спортисти

PRINT

Химически съединения в динята подпомагат изчистването на млечната киселина от тъканите на тялото. Така сокът от сочния плод помага на спортистите да тренират по-добре и да се възстановяват по-бързо, пише британският в. „Телеграф“. Ценната съставка на динята е аминокиселината L-цитрулин. Тя е свързана с азотния оксид, който пък разширява кръвоносните съдове.

Поради тази причина се приема, че сокът от червения плод намалява кръвното налягане, а оттам и риска от инсулт или инфаркт. Тези теоретични разсъждения били изпробвани при група от доброволци в Техническия университет в Картахена.

 

Един час преди тренировка на хората давали натурален сок от диня, друг сок с добавена аминокиселина или плацебо (сок без аминокиселини). Резултатите отчели, че и двата вида сок помагат за съкращаване на времето за възстановяване на сърдечния мускул и намаляване на болката в мускулите. Натуралният сок се усвоявал по-добре. Той насърчавал синтеза на азотен оксид и активното пренасяне на глюкоза в скелетните мускули.

Според експертите сокът от диня може да замени средствата за намаляване на мускулната умора, както и за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и за облекчаване на стреса, причинен от прекомерно физическо натоварване.

Свързани теми: Динята сваля лошия холестерол

Кои са 10-те най-добри диети

7 суперхрани за хората над 40 г.

Силови тренировки свалят кръвната захар

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сокът от диня се оказа стимулант за спортисти беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *