четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХранене7 суперхрани за хората над 40 г.

7 суперхрани за хората над 40 г.

Хората, които са навършили 40 г., трябва да преразгледат сериозно начина си на хранене, смята британският диетолог Ян Марбер. На тази възраст вече се променя механизмът, по който се усвоява постъпващата в организма храна, повишава се рискът от заболявания на сърцето и диабет. В менюто през петото десетилетие от човешкия живот задължително трябва да влизат няколко продукта, които защитават човека от неблагоприятните възрастови изменения.

Основните са общо седем:

Овесени ядки

Зърната на овеса съдържат бета-глюкан – разтворими баластни вещества, които понижават нивата на вредния холестерол и по този начин се явяват като профилактика на сърдечносъдовите заболявания. В тях има още авенантрамиди – уникални фенолови антиоксиданти, които пречат на кръвните клетки да се слепват по стените на артериите. Така намалява рискът от атеросклероза и исхемичната болест на сърцето.

Вишна

Червеният кисел плод предотвратява появата на характерни за напредналата възраст заболявания като подагра и артрит. Това става благодарение на антоциан – антиоксидант, който придава червения цвят на вишната. Той също така е много полезен за мозъка, защото подобрява паметта. Друг антиоксидант във вишната – цианидин, има способността да пази от рак.

Бадем

Тази ядка подобрява показателите на кръвната захар и понижава концентрацията на холестерол в кръвта.

Омега-3 мастни киселини

Съдържат се в мазната риба, спасяват от учестено сърцебиене и регулират кръвното налягане, понижавайки риска от аритмия.

Соя

Това бобово растение съдържа ценните изофлавони, които влияят положително на показателите на холестерола, повишават костната плътност при жените след менопауза. Соята подобрява репродуктивните способности на мъжа. Диетологът предупреждава, че жените, които още не са в менопауза, не бива да прекаляват с приемането на соя поради влиянието й върху хормоналния баланс.

Последните два супер продукта са доматите и пълномасленото мляко. В червения зеленчук има много антиоксиданти – ликопени, способни да възпрепятстват появата и разпространението на раковите клетки, а и спасяват артериите от атеросклероза. Млякото пък е идеален помощник срещу загубата на мускулна маса. Това е особено актуално при хора, които вече са над 50 г., но трябва да се внимава с количествата при проблеми с холестерола.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -