Реклама
Начало Любопитно Сокът от диня се оказа стимулант за спортисти

Сокът от диня се оказа стимулант за спортисти

0
Реклама

Химически съединения в динята подпомагат изчистването на млечната киселина от тъканите на тялото. Така сокът от сочния плод помага на спортистите да тренират по-добре и да се възстановяват по-бързо, пише британският в. „Телеграф“. Ценната съставка на динята е аминокиселината L-цитрулин. Тя е свързана с азотния оксид, който пък разширява кръвоносните съдове.

Реклама

Поради тази причина се приема, че сокът от червения плод намалява кръвното налягане, а оттам и риска от инсулт или инфаркт. Тези теоретични разсъждения били изпробвани при група от доброволци в Техническия университет в Картахена.

 

Един час преди тренировка на хората давали натурален сок от диня, друг сок с добавена аминокиселина или плацебо (сок без аминокиселини). Резултатите отчели, че и двата вида сок помагат за съкращаване на времето за възстановяване на сърдечния мускул и намаляване на болката в мускулите. Натуралният сок се усвоявал по-добре. Той насърчавал синтеза на азотен оксид и активното пренасяне на глюкоза в скелетните мускули.

Според експертите сокът от диня може да замени средствата за намаляване на мускулната умора, както и за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и за облекчаване на стреса, причинен от прекомерно физическо натоварване.

Свързани теми: Динята сваля лошия холестерол

Кои са 10-те най-добри диети

7 суперхрани за хората над 40 г.

Силови тренировки свалят кръвната захар

СНИМКА: АРХИВ

 

Реклама

Exit mobile version