Д-р Ботушанов: Внимавайте с евтините храни, водят до диабет!

PRINT
д-р Николай Ботушанов Медлайн

Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания – много голям брой хора в западните общества са засегнати от него. Според съвременни статистики около 50% от населението страда от това нарушение. Превесът е при мъжете, а рискът за развитието му се увеличава с възрастта. Това посочи началникът на отделението по ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Николай Ботушанов.

Метаболитният синдром е съвкупност от няколко фактора:

  • затлъстяване от андрогенен тип, т.е. около талията,
  • инсулинова резистентност;
  • високо кръвно налягане;
  • повишен холестерол;
  • повишени стойности на кръвната захар;
  • високи стойности на пикочна киселина.

За пациентите с метаболитен синдром рискът да получат миокарден инфаркт се повишава от 2 до 4 пъти, а опасността от захарен диабет тип 2 при тях е от 9 до 30 пъти по-голяма.

Заради начина на живот, който водят повечето хора в западните държави – прекомерната консумация на сладко и на бяло брашно, а също и намалената физическа активност, метаболитният синдром се превръща в епидемия.

Всеки четвърти в отделението се лекува за метаболитен синдром

Около 25% от пациентите, които постъпват в отделението по ендокринология на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, се лекуват за метаболитен синдром. Терапията се провежда по клинична пътека, което показва, че нарушението е определено като сериозен проблем за българите, коментира д-р Ботушанов. Част от пациентите сами идват, а други са насочени от семейните лекари, от ендокринолози или кардиолози.

Основният симптом при метаболитния синдром е затлъстяването. Най-опасно е, когато мазнините се натрупват около коремните органи. Напълняването се описва като тип ябълка, типично за мъжете. Натрупването на мастна тъкан около ханша и бедрата, от крушовиден тип, е по-скоро козметичен проблем и е по-характерно за жените.

При някои мъже коремът не е особено голям, но въпреки това започват да вдигат кръвна захар и кръвното, а в резултатите им се отчитат повишени триглицериди или завишена пикочна киселина. Понякога може да има затлъстяване на вътрешни органи и без човекът да е външно дебел. Причината е заседналият начин на живот. Така нормалното кръвоснабдяване на органите е нарушено и постепенно се развива заболяване.

Друго характерно за мъжете е, че те често са немарливи към собственото здраве. Отлагат с месеци или дори с години ходенето при специалист. За съжаление при ендокринните проблеми личните лекари не могат да са особено полезни и да постигнат успешно лечение.

Следете талията – до 80 за жени и до 96 см за мъже

Човек трябва да си следи теглото и да си мери сам талията – при мъжете тя трябва да е до 96 см, а за жени – до 80 см. Освен това е задължително да се следи съотношението между размера на талията и ханша – при мъжете, ако то е над единица, е рисково, а за жените нормата е до 0,8.

Друга важна предпоставка за появата на опасния метаболитен синдром е дали пациентът има кръвни роднини със захарен диабет, с много ранни инфаркти и инсулти, получени преди 45 г. По фамилна линия може да се предава предразположението към високо кръвно налягане. В изследванията се гледа не само кръвната захар, но и дали стойностите на триглицеридите са високи.

Вкусовете към храната се градят още в детството

Битката с метаболитния синдром трябва да започне още в детска възраст, когато се формират хранителните навици и вкусът на подрастващите. Много родители допускат грешка да търсят евтина и достъпна храна, без да си дават сметка, че тя може да е некачествена и дори вредна.

Другото важно условие за избягване на синдрома е физическата активност, която трябва да е поне 150 минути на седмица. Има се предвид главно ходене, а не някакви тежки упражнения. Това е минимумът натоварване, което може да се раздели в 3 дни. Ако е повече – още по-добре. С други думи трябва да слезем от колите и да ходим пеш, обобщи д-р Ботушанов.

Още нещо важно – по всякакъв начин намалете стреса, тютюнопушенето, не стойте с часове пред компютъра и пийте по 1,5 литра вода на ден, препоръча ендокринологът.

Той отбеляза, че сега в интернет има много информация и всеки може да чете, но най-лошото е, че много хора я интерпретират, както намерят за добре. Преди да предприемете, каквото и да било, добре е да се консултирате със специалист.

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 3.2]
Д-р Ботушанов: Внимавайте с евтините храни, водят до диабет! беше последно модифицирана от: юли 24th, 2018 Iliana Angelova
loading...