Д-р Ботушанов: Внимавайте с евтините храни, водят до диабет!

PRINT
д-р Николай Ботушанов Медлайн

Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания – много голям брой хора в западните общества са засегнати от него. Според съвременни статистики около 50% от населението страда от това нарушение. Превесът е при мъжете, а рискът за развитието му се увеличава с възрастта. Това посочи началникът на отделението по ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Николай Ботушанов.

Метаболитният синдром е съвкупност от няколко фактора:

  • затлъстяване от андрогенен тип, т.е. около талията,
  • инсулинова резистентност;
  • високо кръвно налягане;
  • повишен холестерол;
  • повишени стойности на кръвната захар;
  • високи стойности на пикочна киселина.

За пациентите с метаболитен синдром рискът да получат миокарден инфаркт се повишава от 2 до 4 пъти, а опасността от захарен диабет тип 2 при тях е от 9 до 30 пъти по-голяма.

Заради начина на живот, който водят повечето хора в западните държави – прекомерната консумация на сладко и на бяло брашно, а също и намалената физическа активност, метаболитният синдром се превръща в епидемия.

Всеки четвърти в отделението се лекува за метаболитен синдром

Около 25% от пациентите, които постъпват в отделението по ендокринология на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, се лекуват за метаболитен синдром. Терапията се провежда по клинична пътека, което показва, че нарушението е определено като сериозен проблем за българите, коментира д-р Ботушанов. Част от пациентите сами идват, а други са насочени от семейните лекари, от ендокринолози или кардиолози.

Основният симптом при метаболитния синдром е затлъстяването. Най-опасно е, когато мазнините се натрупват около коремните органи. Напълняването се описва като тип ябълка, типично за мъжете. Натрупването на мастна тъкан около ханша и бедрата, от крушовиден тип, е по-скоро козметичен проблем и е по-характерно за жените.

При някои мъже коремът не е особено голям, но въпреки това започват да вдигат кръвна захар и кръвното, а в резултатите им се отчитат повишени триглицериди или завишена пикочна киселина. Понякога може да има затлъстяване на вътрешни органи и без човекът да е външно дебел. Причината е заседналият начин на живот. Така нормалното кръвоснабдяване на органите е нарушено и постепенно се развива заболяване.

Друго характерно за мъжете е, че те често са немарливи към собственото здраве. Отлагат с месеци или дори с години ходенето при специалист. За съжаление при ендокринните проблеми личните лекари не могат да са особено полезни и да постигнат успешно лечение.

Следете талията – до 80 за жени и до 96 см за мъже

Човек трябва да си следи теглото и да си мери сам талията – при мъжете тя трябва да е до 96 см, а за жени – до 80 см. Освен това е задължително да се следи съотношението между размера на талията и ханша – при мъжете, ако то е над единица, е рисково, а за жените нормата е до 0,8.

Друга важна предпоставка за появата на опасния метаболитен синдром е дали пациентът има кръвни роднини със захарен диабет, с много ранни инфаркти и инсулти, получени преди 45 г. По фамилна линия може да се предава предразположението към високо кръвно налягане. В изследванията се гледа не само кръвната захар, но и дали стойностите на триглицеридите са високи.

Вкусовете към храната се градят още в детството

Битката с метаболитния синдром трябва да започне още в детска възраст, когато се формират хранителните навици и вкусът на подрастващите. Много родители допускат грешка да търсят евтина и достъпна храна, без да си дават сметка, че тя може да е некачествена и дори вредна.

Другото важно условие за избягване на синдрома е физическата активност, която трябва да е поне 150 минути на седмица. Има се предвид главно ходене, а не някакви тежки упражнения. Това е минимумът натоварване, което може да се раздели в 3 дни. Ако е повече – още по-добре. С други думи трябва да слезем от колите и да ходим пеш, обобщи д-р Ботушанов.

Още нещо важно – по всякакъв начин намалете стреса, тютюнопушенето, не стойте с часове пред компютъра и пийте по 1,5 литра вода на ден, препоръча ендокринологът.

Той отбеляза, че сега в интернет има много информация и всеки може да чете, но най-лошото е, че много хора я интерпретират, както намерят за добре. Преди да предприемете, каквото и да било, добре е да се консултирате със специалист.

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Д-р Ботушанов: Внимавайте с евтините храни, водят до диабет! беше последно модифицирана от: юли 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *