петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕвтино популярно лекарство сваля два пъти риска от деменция

Евтино популярно лекарство сваля два пъти риска от деменция

Често предписвани и евтини лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит, могат да намалят наполовина риска от развитие на деменция и Алцхаймер, сочи ново проучване. Резултатите от него дават надежда, че медикаментите могат да помогнат при деменцията, за която в момента няма лечение.

Учените са сравнили резултатите при 3876 пациенти, които приемали противовъзпалителни антиревматични лекарства (DMARDs), с тези при 1938 пациенти, които не приемали такива медикаменти. Във фокуса на наблюдението бил препаратът метотрексат, който освен другото е и много евтин – една таблетка струва стотинки. При пациентите, приемали лекарствата, рискът от алцхаймер и други форми на деменция паднал наполовина. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Alzheimer’s And Dementia: Translational Research And Clinical Interventions.

Възпалението е в основата на много други болести, търсят как да го блокират

артрит ревматизъм

„Резултатите ни вдъхват оптимизъм, че правим крачка напред в лечението на тази неврологична болест“, заяви проф. Крис Едуардс от Биомедицински изследователски център – Саутхямптън. Въпреки че сега медицината разполага с доста лекарства за смекчаване на симптомите при деменция и алцхаймер, все още няма лечение за тези заболявания.

Над 850 000 души във Великобритания страдат от деменция, като най-често срещаната форма е алцхаймер. Ревматоидният артрит пък е хронично състояние, което причинява болка, оток и скованост в ставите.

Проф. Едуардс уточни, че възпалението е важен фактор в много други заболявания, включително и деменцията. Според него лекарствата, прилагани за намаляване на възпаленията при ревматоиден артрит биха били от полза и за пациенти с други заболявания.

Вече има данни, че такъв положителен ефект се наблюдава при хора със сърдечносъдови заболявания. Първоначалните обещаващи резултати при тази група пациенти вече са проучват допълнително в разширени клинични проучвания, поясни ученият.

Д-р Сара Исмарисио, ръководител на звеното за проучвания в Alzheimer’s Research UK, се изказа доста предпазливо по отношение на новите открития. Тя припомни, че и преди е наблюдават положителен ефект от употребата на противовъзпалителни лекарства при алцхаймер. След това обаче в нови клинични проучвания това не е било доказано категорично. Съветът към пациентите е да приемат само лекарствата, предписани им от лекуващия ги лекар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -