четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова клиника за лъчелечение заработи в Токуда

Нова клиника за лъчелечение заработи в Токуда

В болница „Токуда“ в София бе открита нова Клиника по нуклеарна медицина, а в Отделението по Лъчелечение заработи нов линеен ускорител. Токуда е част от консорциума „Аджибадем Сити Клиник“. Врати отвори и напълно реновирано крило, по чиито модел поетапно ще бъдат модернизирани всички клиники и отделения на болницата. Начело на Клиниката по Нуклеарна медицина застава проф. Антония Цоневска, а началник на Отделението по Лъчелечение и радиохирургия е националният консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров. Двамата специалисти обявиха, че се надяват по този начин листата на чакащите за лъчелечение онкоболни ще бъде съществено съкартена.

Планираните инвестиции за 2018 г. са 15 млн. евро

„До момента в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда от обединяването й с групата Аджибадем са инвестирани около 10 млн евро. Освен новата Клиника по Нуклеарна медицина, новия апарат в Отделението по Лъчелечение и радиохирургия и ремонта на един от пациентските сектори, сме инвестирали и в IT-технологии – нов център за обработка на данните, който трябва да заработи до средата на годината“, обясни председателят на борда и изпълнителен директор на Acibadem Healthcare Group Мехмет Али Айдънлар. Изпълнителният директор на групата Аджибадем Сити Клиник Ангел Ангелов допълни, че инвестиционната програма е на обща стойност 15 млн евро. До края на 2018г. предстои да се преоборудват Спешното отделение и Отделениято по Образна диагностика. Ще продължи и обновяването на стационара.

Последно поколение хибридни апарати PET/CT и SPECT/CT

Токуда SPECTCT1Клиниката по Нуклеарна медицина е оборудвана с последно поколение хибридни апарати PET/CT и SPECT/CT. Те позволяват да се получи едновременно функционален и структурно-анатомичен образ на цялото тяло, и едноетапно да се постави ранна и точна диагноза, предимно на онкологични заболявания. Понастоящем тези технологии са най-бързо развиващите се образни методи в световен мащаб, a поради ограничената наличност на апаратура и специалисти у нас, има много чакащи пациенти. „По наши изчисления Клиниката по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда може да обслужва между 150 и 180 пациенти месечно през първата година от съществуването си, което ще редуцира значително срока на изчакване за много онкологични пациенти.“, обясни изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Венелина Милева.

Клиниката по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда застава сред водещите в страната, тъй като са използвани най-съвременните възможности за защита от облъчване при работа както на персонала, така и на пациентите. Предимство е и тясната колаборация с клиничните отделения, която скъсява пътя на пациента от първите симптоми, през поставянето на бърза и прецизна диагноза, до качественото лечение и дава възможност всичко това да се случи в едно лечебно заведение, с общите усилия и грижи на медицински екипи с различни профили и специализация.

Уникален нов линеен ускорител, какъвто има само още на две места в Европа

В отделението по Лъчелечение е инсталиран авангарден линеен ускорител от последно поколение модел Halcyon. Към момента такава апаратура работи само на още две места в Европа. Линейният ускорител ще допълни възможностите на съществуващия, като капацитетът на отделението ще се удвои. Това ще даде възможност да се поеме целият поток на чакащи за лъчелечение пациенти от София и близките региони.

Новият апарат е пригоден за конвенционално лъчелечение, като прилага терапевтичните схеми с повишена прецизност и бързина спрямо линейните ускорители от предишната генерация. Първите пациенти на Halcyon ще бъдат лекувани след около месец (от март 2018 г.), когато бъде завършена административната процедура по пускането му в експлоатация.

Клиниката по Нуклеарна медицина и отделението по Лъчелечение заемат водещо място в комплексната диагностика и лечение на онкологични заболявания. Те допринасят значително за подобряване качеството на живот на пациентите и удължаване на продължителността му. Разположението на отделенията, технологичната свързаност между тях и изградената инфраструктура ще дадат възможност в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда двете структури да работят в органична връзка. Получените от образните изследвания изображения се използват директно при планирането на лъчетерапевтичната схема. Важи и обратното – в хода на лъчелечението планът да се прецизира чрез изследване с методите на нуклеарната медицина. Новите мощности ще дадат възможност на повече българи да се лекуват чрез най-съвремените методи, доказали ефективността си в световната практика.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -