Пиеш ли билки преди операция, рискуваш здравето

PRINT
лекарства хапчета

Пациенти, на които им предстои операция, а пият хранителни добавки с билки, рискуват здравето си. До този извод стигат учени от Мичиганския държавен университет след направено проучване. Те дават опасни странични ефекти в комбинация с лекарства, прилагани по време на хирургическата интервенция или след нея. Много от пациентите обаче подценявали влиянието на добавките и пропускали да съобщят за тях на лекарите. Между 35 и 70% от планираните за ортопедични операции вземат някакви растителни препарати.

Хората смятат, че след като са с природен произход, те са на 100% сигурни и не представляват опасност, каза д-р Дейвид Рисплер, шеф на изследователския екип. Друга причина да не споделят било опасението, че лекарят може да е настроен срещу хранителните добавки. Билката вратига например, давана срещу депресия, и дори червената боровинка могат да намалят ефективността на широко използваното противосъсирващо лекарство варфарин, изтъкват учените.

Друго растение, препоръчвано за остеоартрит като актеа рацемоза, може да си взаимодейства с лекарството за рак тамоксифен. Медикаменти и добавки си влияят взаимно по различни начини. Понякога те действат по един и същи начин на организма, а двойната доза може да се окаже опасна. Например комбинацията от варфарин и вратига или чесън може да предизвика прекомерно кървене.

В други случаи растението може да противодейства на ефекта на лекарството. Например цинкът, който стимулира имунната система, може да обезсили имуносупресори като циклоспорините.

Пълното проучване е публикувано в специализираното издание Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons.

Лекарства и добавки, които не бива да се комбинират

  • Варфарин (противосъсирващ) и вратига, джинджифил, жен-шен;
  • Аспирин и вратига, джинджифил, гинко;
  • Циклоспорин и цинк, чесън;
  • Анестетици и валериана;
  • Съсирващи агенти и глюкозамин, хондроитин;
  • Тамоксифен и актеа рацемоза;
  • Лекарства за кръвно и котешки нокът.
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пиеш ли билки преди операция, рискуваш здравето беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *