четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПиеш ли билки преди операция, рискуваш здравето

Пиеш ли билки преди операция, рискуваш здравето

Пациенти, на които им предстои операция, а пият хранителни добавки с билки, рискуват здравето си. До този извод стигат учени от Мичиганския държавен университет след направено проучване. Те дават опасни странични ефекти в комбинация с лекарства, прилагани по време на хирургическата интервенция или след нея. Много от пациентите обаче подценявали влиянието на добавките и пропускали да съобщят за тях на лекарите. Между 35 и 70% от планираните за ортопедични операции вземат някакви растителни препарати.

Хората смятат, че след като са с природен произход, те са на 100% сигурни и не представляват опасност, каза д-р Дейвид Рисплер, шеф на изследователския екип. Друга причина да не споделят било опасението, че лекарят може да е настроен срещу хранителните добавки. Билката вратига например, давана срещу депресия, и дори червената боровинка могат да намалят ефективността на широко използваното противосъсирващо лекарство варфарин, изтъкват учените.

Друго растение, препоръчвано за остеоартрит като актеа рацемоза, може да си взаимодейства с лекарството за рак тамоксифен. Медикаменти и добавки си влияят взаимно по различни начини. Понякога те действат по един и същи начин на организма, а двойната доза може да се окаже опасна. Например комбинацията от варфарин и вратига или чесън може да предизвика прекомерно кървене.

В други случаи растението може да противодейства на ефекта на лекарството. Например цинкът, който стимулира имунната система, може да обезсили имуносупресори като циклоспорините.

Пълното проучване е публикувано в специализираното издание Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons.

Лекарства и добавки, които не бива да се комбинират

  • Варфарин (противосъсирващ) и вратига, джинджифил, жен-шен;
  • Аспирин и вратига, джинджифил, гинко;
  • Циклоспорин и цинк, чесън;
  • Анестетици и валериана;
  • Съсирващи агенти и глюкозамин, хондроитин;
  • Тамоксифен и актеа рацемоза;
  • Лекарства за кръвно и котешки нокът.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -