Пак починала родилка, този път в Първа АГ

PRINT

Родилка е починала днес предиобед при секцио в Първа АГ болница „Света София“ (бивша „Тина Киркова“), съобщиха лекари гинеколози. От здравното министерство само лаконично потвърдиха, че вече знаят за случая и са назначили проверка. Ръководството на болницата отказа коментар. Бебето е живо и здраво по непотвърден източник. Това е трети смъртен случай на родилка за малко повече от месец. Според статистиката всяка година в България до 7 бременни губят живота си при раждане. Починалата е 31-годишната Даниела Димитрова. Бременността е протекла без проблеми, жената е била здрава, когато пристигнала за раждането.

Първав черната серия бе 19-годишната Деяна Георгиева, която роди в „Шейново“ на 12 септември. Почина 42 дни по-късно – на 24 октомври, в Александровска болница, след като бе лекувана общо в 4 болници. Проверка на агенция „Медицински одит“ откри пропуски в две от тях – „Шейново“ ие „Пирогов“. Причина за смъртта е анаеробен сепсис, но се чака окончателната експертиза от патоанатоми, които да обяснят откъде е тръгнала инфекцията и има ли пропуски при секциото.

Втора бе 35-годишната Надежда Узунова, която колабира и почина при раждане в „Шейново“ на 21 ноември. Жената дошла с болки още сутринта в неделя, но е върната два пъти от дежурната лекарка, защото нямала достатъчно разкритие. Към 2 ч през нощта срещу понеделник Надя отново идва в болницата, защото контракциите много зачестяват. Още преди да я приемат обаче, припада на входа на „Шейново“. Опитите за реанимация се оказват несполучливи и тя умира от „белодробен инцидент“, както съобщава ръководството на болницата. Предварителният протокол от аутопсията обаче сочи, че грешна интубация е причинила смъртта. Това твърдят близки на починалата, като цитират заключенията на документа. След двата инцидента директорът на „Шейново“ д-р Иван Костов подаде оставка.

НА СНИМКАТА ДЕЯНА ГЕОРГИЕВА (ЛИЧЕН АРХИВ)

[Общо: 3    Средно: 1.7/5]
Пак починала родилка, този път в Първа АГ беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *