вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПак починала родилка, този път в Първа АГ

Пак починала родилка, този път в Първа АГ

Родилка е починала днес предиобед при секцио в Първа АГ болница „Света София“ (бивша „Тина Киркова“), съобщиха лекари гинеколози. От здравното министерство само лаконично потвърдиха, че вече знаят за случая и са назначили проверка. Ръководството на болницата отказа коментар. Бебето е живо и здраво по непотвърден източник. Това е трети смъртен случай на родилка за малко повече от месец. Според статистиката всяка година в България до 7 бременни губят живота си при раждане. Починалата е 31-годишната Даниела Димитрова. Бременността е протекла без проблеми, жената е била здрава, когато пристигнала за раждането.

Първав черната серия бе 19-годишната Деяна Георгиева, която роди в „Шейново“ на 12 септември. Почина 42 дни по-късно – на 24 октомври, в Александровска болница, след като бе лекувана общо в 4 болници. Проверка на агенция „Медицински одит“ откри пропуски в две от тях – „Шейново“ ие „Пирогов“. Причина за смъртта е анаеробен сепсис, но се чака окончателната експертиза от патоанатоми, които да обяснят откъде е тръгнала инфекцията и има ли пропуски при секциото.

Втора бе 35-годишната Надежда Узунова, която колабира и почина при раждане в „Шейново“ на 21 ноември. Жената дошла с болки още сутринта в неделя, но е върната два пъти от дежурната лекарка, защото нямала достатъчно разкритие. Към 2 ч през нощта срещу понеделник Надя отново идва в болницата, защото контракциите много зачестяват. Още преди да я приемат обаче, припада на входа на „Шейново“. Опитите за реанимация се оказват несполучливи и тя умира от „белодробен инцидент“, както съобщава ръководството на болницата. Предварителният протокол от аутопсията обаче сочи, че грешна интубация е причинила смъртта. Това твърдят близки на починалата, като цитират заключенията на документа. След двата инцидента директорът на „Шейново“ д-р Иван Костов подаде оставка.

НА СНИМКАТА ДЕЯНА ГЕОРГИЕВА (ЛИЧЕН АРХИВ)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -