четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроверка в Правителствена болница заради смърт на деца с трансплантации

Проверка в Правителствена болница заради смърт на деца с трансплантации

Шест от 14 деца с присаден черен дроб в унивеситетската болница „Лозенец“ са починали от 2007 г. насам, съобщиха от здравното министерство. Смъртността при тези операции е 43%. Това налага проверка на дейността на Правителствена болница, която тръгва скоро, допълват от МЗ. Още две от оперираните деца са изпратени по спешност за ретрансплантация в чужбина по данни на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От 3 февруари 2011 г. в лечебното заведение не са извършвани детски чернодробни трансплантации. Въпреки това Правителствена притежава валидно разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи. За 2011 г. то е от 21 януари 2011 г. За първи път то е издадено през 2004 г. от проф. Христо Куманов, тогава директор на агенцията по трансплантации.

Разрешителните се подновяват всяка година на базата на документи, поясни националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов. Действащият у нас в момента медицински стандарт за този вид операции е описан в наредба №6. Тя не е променяна от 2007 г. Тя обаче не прави разлика между възрастни пациенти и деца. Затова е необходимо да се изработи стандарт за трансплантация на черен дроб при деца, казват от МЗ.

Лично на мен не ми е известно в болница „Лозенец“ да работи чернодробен хирург, каза още проф. Владов. Специалността на директора доц. Любомир Спасов, който извършва трансплантациите, е кардиохирургия. Първата малка пациентка, която получи черен дроб в „Лозенец“ през 2004 г., бе Памела. Тя е добре и до днес, но в операцията тогава участва и проф. Масимо Малаго от Германия. Лекари от други болници и други експерти ще обсъждат занапред много внимателно състоянието на всяко дете, което се нуждае от трансплантация на черен дроб. Едва тогава ще се решава дали то може да се лекува у нас или трябва да замине за чужбина.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -