петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОправдаха научно мъжете за това, че забравят годишнини

Оправдаха научно мъжете за това, че забравят годишнини

Всички жени, които някога са се обиждали, че мъжът или приятелят им е забравял важна дата, може да си отдъхнат! Учени изясниха, че силният пол просто забравя такива неща и тази особеност не е свързана с възрастта.

Изследването на експерти от Норвежкия университет за наука и технологии е цитирано в изданието „Дейли мейл“. В анализа са събрани данни на над 48 000 души. Учените питали доброволците колко често са имали проблеми с паметта, дали са запомняли успешно имена и дати, могат ли да си спомнят какво са правили преди една година, както и подробностите от разговора. Осем от деветте въпроса създали на мъжете сериозни проблеми.

Жените са по-добри в запомнянето, но засега учените не могат да обяснят защо това е така. Има и още един любопитен факт – колкото по-високо е образованието, толкова по-малко забравяли хората. То се откроява най-вече при хора, които страдат от депресия и тревожност. Обикновено проблемите с паметта и при двата пола започват след 60 години. Сега учените се опитват да разберат дали има връзка между лошата памет в младежките години и деменцията в напреднала възраст.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -