петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНазоваха най-страшните заразни болести

Назоваха най-страшните заразни болести

Въпреки напредъка на медицината, през последните 10 г. човечеството е принудено да се бори с много инфекциозни болести, които се предават между хора, домашни и диви животни. Експерти описаха, които са най-страшните от тях.

Туризмът е фактор за пренасяне на опасни заразни болести

„Проблемът е в глобализирането на търговията и човешката миграция, която допринася за разпространението на патогенните микроорганизми в различни региони, съобщава за BBC Earth като цитира А. Марм Килпатрик от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Списъкът на учените започва с нашумялата болест ебола. От 2014 г. досега тя е отнела около 10 000 живота. Вирусът тръгва от вид прилепи, но ебола не е само заболяване при хората, тя е причина за гибелта на цели стада маймуни – шимпанзета и горили.

Виж повече:  Ебола – симптоми, предаване на заразата и лечение 

На второ място сред най-страшните болести е Западнонилската треска (западнонилски енцефалит). Този вирус се характеризира с възпаление на менингите (мозъчните обвивки), системни поражения на лигавицата и лимфаденопатия. Среща се предимно в тропическите и субтропическите райони, но след развитието на туризма в тези зони се открива и в други територии. През 1999 г. Ню Йорк става епицентър на болестта. В болниците приемали хората направо с енцефалит – възпаление на мозъка.

Виж повече: Тигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази

Следваща в списъка на страшните инфекциозни болести е сибирската язва (синя пъпка), известна като мощно средство за водене на биотероризъм. Това инфекциозно заболяване се характеризира с интоксикация на целия организъм, серозно-хеморагично възпаление на кожата, на лимфните възли и вътрешните органи. Среща се като кожна или септична форма (а при животните има чревна и белодробна форма). През 2004 г. Зимбабве антраксът унищожил около 90% от местната популация на дивите тревопасни животни.

Виж повече: Сибирска язва мори наркомани 

Предавани по полов път хламидия също е сред основните заболявания. Това е най-честата полово предавана инфекция. Според статистиката, всяка година в света от хламидиаза се разболяват 100 милиона души, а броят на хората, заразени с хламидия в целия свят достига 1 милиард. Този микроорганизъм може да увреди както външните, така и вътрешните полови органи, дихателната лигавица, вътрешността на кръвоносните съдове и на сърцето, синовиалната обвивка на ставите, зъбите, зрението и слуха. Наред с хората от хламидия страдат и австралийските коали. Само за две десетилетия, популацията им е намаляла 6 пъти, тъй като инфекцията пречи за раждането на поколение.

Виж повече: Хламидиите могат да причинят и тумори

Учените не подминават и чумата, която се характеризира с висока смъртност и е изключително заразна. Известните пандемии са оставили дълбок отпечатък в историята на човечеството, отнемайки живота на милиони хора. Не мислете, че болестта принадлежи на миналото! Всяка година броят на заболелите от чума е около 2500 души, като няма тенденция за намаляване. През август 2014 г. се появи последното огнище в Мадагаскар. До ноември починаха 40 от 119 пациенти с чума.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -