Футболната звезда Асауер болен от алцхаймер

PRINT

Германия е потресена от новината, че бившата футболна звезда и мениджър на „Шалке“ Руди Асауер, на 67 г., е болен от алцхаймер. За болестта си той признава в автобиографична книга, която ще се появи на пазара в края на февруари, пише в. „Билд“. Той не е единственият болен в семейството – починалата му вече майка е имала същата диагноза, а също и брат му, който е с 10 г. по-голям.

Руди Асауер признава, че болестта е променила всекидневието му – от 1 г. вече не сядал зад волана. Оттеглил се и от светския живот, който преди много обичал. Бракът му с 20 г. по-младата му жена се провалил, донякъде и заради болестта. Сега Асауер живеел в Гелзенкирхен при извънбрачната си дъщеря Бетина, която се грижела за него. По време на кариерата си като футболист играеше за „Борусия Дортмунд“ и „Вердер Бремен“. От 1981 г. до 2006 г. с кратки прекъсвания беше мениджър на „Шалке“.

Алцхаймер изтрива необратимо спомените от паметта, а болните постепенно губят ориентация и забравят как се вършат елементарни неща във всекидневието. В надпреднал стадий те дори вече не знаят кои са. Нормалното забравяне, което се случва на повечето хора с възрастта, не е повод за притеснение. Първите обезпокоителни сигнали са, когато човекът стои пред входната врата на жилището си и не знае за какво служи ключът, обърква се по пътя до кварталния магазин, не може да запомни 3-4-цифрено число, не знае какво означават числата и му е много трудно да се концентрира. Ако забележите у близките си подобни симптоми, трябва непременно да се потърси помощта на опитен невролог. Той ще направи тест и изследвания, които ще послужат за диагнозата. Колкото по-рано се установи деменцията, толкова по-големи шансове има да се забави процесът. За момента алцхаймер е нелечима болест, въпреки че учените съобщават за обнадеждаващи опити. Тя унищожава нервните клетки. Някои прогнозират, че след 20-30 г. ще има медикаменти, които ще лекуват деменция. Алцхаймер може да е наследствена. Ако близък роднина – родители, брат или сестра, са заболели, рискът за нас самите нараства с 20%, твърдят невролози. Около 2/3 от случаите на деменция се дължат на алцхаймер. Останалите са заради инсулти, паркинсон или редки заболявания на обмяната.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Футболната звезда Асауер болен от алцхаймер беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *