сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноФутболната звезда Асауер болен от алцхаймер

Футболната звезда Асауер болен от алцхаймер

Германия е потресена от новината, че бившата футболна звезда и мениджър на „Шалке“ Руди Асауер, на 67 г., е болен от алцхаймер. За болестта си той признава в автобиографична книга, която ще се появи на пазара в края на февруари, пише в. „Билд“. Той не е единственият болен в семейството – починалата му вече майка е имала същата диагноза, а също и брат му, който е с 10 г. по-голям.

Руди Асауер признава, че болестта е променила всекидневието му – от 1 г. вече не сядал зад волана. Оттеглил се и от светския живот, който преди много обичал. Бракът му с 20 г. по-младата му жена се провалил, донякъде и заради болестта. Сега Асауер живеел в Гелзенкирхен при извънбрачната си дъщеря Бетина, която се грижела за него. По време на кариерата си като футболист играеше за „Борусия Дортмунд“ и „Вердер Бремен“. От 1981 г. до 2006 г. с кратки прекъсвания беше мениджър на „Шалке“.

Алцхаймер изтрива необратимо спомените от паметта, а болните постепенно губят ориентация и забравят как се вършат елементарни неща във всекидневието. В надпреднал стадий те дори вече не знаят кои са. Нормалното забравяне, което се случва на повечето хора с възрастта, не е повод за притеснение. Първите обезпокоителни сигнали са, когато човекът стои пред входната врата на жилището си и не знае за какво служи ключът, обърква се по пътя до кварталния магазин, не може да запомни 3-4-цифрено число, не знае какво означават числата и му е много трудно да се концентрира. Ако забележите у близките си подобни симптоми, трябва непременно да се потърси помощта на опитен невролог. Той ще направи тест и изследвания, които ще послужат за диагнозата. Колкото по-рано се установи деменцията, толкова по-големи шансове има да се забави процесът. За момента алцхаймер е нелечима болест, въпреки че учените съобщават за обнадеждаващи опити. Тя унищожава нервните клетки. Някои прогнозират, че след 20-30 г. ще има медикаменти, които ще лекуват деменция. Алцхаймер може да е наследствена. Ако близък роднина – родители, брат или сестра, са заболели, рискът за нас самите нараства с 20%, твърдят невролози. Около 2/3 от случаите на деменция се дължат на алцхаймер. Останалите са заради инсулти, паркинсон или редки заболявания на обмяната.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -