четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСтоматолози проверяват онлайн здравните ни книжки

Стоматолози проверяват онлайн здравните ни книжки

Зъболекарите вече ще проверяват на мига валидността на здравноосигурителните ни книжки, съобщават от здравната каса. Оттам са въвели нова електронна услуга „Анулирани здравноосигурителни книжки“, която се ползва през страницата на НЗОК. Когато даден пациент пристигне за лечение при зъболекаря, той ще може да направи справка онлайн дали книжката e валидна или съответно от коя дата е невалидна.

По този начин се предотвратява възможността за повторно отчитане на една и съща дейност на един пациент и надвишаване на полагащия се брой дентални дейности в рамките на календарната година, изтъкват от НЗОК. Сега един човек може да отиде при няколко зъболекари и да се направи например повече от двете пломби, за които касата дава някаква сума. Ако стоматологът му признае тази сума и я приспадне от крайната сметка, а после се окаже, че услугата е надвишена, то разходът ще остане за негова сметка.

Услугата „Анулирани здравноосигурителни книжки“ се въвежда в изпълнение на ангажимента на Националната здравноосигурителна каса, произтичащ от Националния рамков договор 2012 за денталните дейности. Според него институцията трябва да публикува на интернет страницата си списък на обявените за невалидни здравноосигурителни книжки. 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -