Елвис е починал от генетичен дефект на сърцето

PRINT

С помощта на съвременни методи за ДНК анализ учени откриха от какво всъщност е починал Елвис Пресли – той е имал генетично заболяване – хипертрофична кардиомиопатия. Анализът е извършен в рамките на проекта Dead Famous DNA (ДНК на починали знаменитости), съобщи британският в. „Мирър“. Изследвани са запазени косми от Елвис.

Заболяването се характеризира с удебеляване на вентрикуларната стена на сърцето. Причината за него е мутация на гени, свързани с производството на протеини, които участват в контракциите на миокарда. Заболяването често е причина за внезапна сърдечна смърт при млади спортисти.

Сред симптомите на хипертрофична кардиомиопатия са припадъци, стенокардия, виене на свят, затруднено дишане, нарушение на сърдечния ритъм и високо кръвно налягане. Въпреки това в 30 % от случаите болните не забелязват никакви симптоми. При Елвис Пресли всички характерни симптоми са били налице през последните години от живота му.

Независимо от начина си на живот и хранене, певецът все още е щял да умре млад. Навремето след кончината му дълго време имало подозрения и обвинения срещу неговия лекар. Смятало се, че преяждане и злоупотреба с наркотици са допринесли за преждевременната смърт на звездата.

ДНК-анализът показаа проблем в областта на 11-тата хромозома, свързана с хипертрофичната кардиомиопатия. Тя обикновено засяга мъжете между 20 и 40 г. А в 19-тата хромозома учените пък открили генетичен вариант, който увеличава риска от затлъстяване. Хромозома 17 на Елвис пък показа по-голям риск от глаукома. Той имал и друга дефектна хромозома, която предразполага към мигрена, казва д-р Стефан Кингсмор от Центъра по детска геномна медицина в Канзас, който извършил анализа.

Елвис умира в банята си на 16 август 1977 г. на възраст 42 г. По това време той страдал вече от високо кръвно налягане, увреждане на черния дроб и увеличаване на дебелото черво. Сега проектът „ДНК на починали знаменитости“ смята да се опита да анализира ДНК на Хитлер, Айнщайн и Мерилин Монро.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Елвис е починал от генетичен дефект на сърцето беше последно модифицирана от: януари 30th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *