Диета плюс витамин С ефективна срещу рак на дебелото черво

PRINT
преглед при лекар

Диета, която имитира гладуване, в комбинация с витамин С, може да бъде много ефективна при лечение на различни видове тумори. Тестове с различни модели на тумори при мишки показват, че тази терапия може да потисне развитието на рак на дебелото черво и дори да доведе до регрес. Огромното предимство на този подход е, че няма никаква токсичност. Диетата с ограничени калории плюс определени дози витамин С създава среда, която е неблагоприятна за раковите клетки, но безопасна за нормалните клетки.

Диетата и витаминът работят и поотделно, но не толкова ефективно, колкото когато са заедно. Има още един детайл – този ефект се постига, само когато раковите клетки имат мутация в гена KRAS. Наличието на тази мутация увеличава риска от резистентност на рака към лечението. Тя обаче е сравнително често срещана – има я при около ¼ от всички видове рак и около половината от всички колоректални злокачествени заболявания.

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Първият ни ин витро експеримент показа забележителни резултати, казва Валтер Лонго, основен автор на проучването, професор по биологични науки и директор на USC Longevity Institute към USC Leonard Davis School of Gerontology. Използвани поотделно двата подхода – диета или витамин С намаляват растежа на раковите клетки и леко повишиха смъртността им. Използвани заедно в комбинация, те имат драматичен ефект, като унищожават почти всички ракови клетки, допълва проф. Лонго.

Експерти: Диетите при рак са вредни!

Изглежда витамин С сам по себе си кара клетките с мутацията KRAS да задействат защитен механизъм в полза на рака, като повишава нивата на феритин, желязо-свързващ протеин. Учените са установили, че пациентите с колоректален рак и висок феритин имат по-малки шансове за оцеляване.Постигането на по-ниски нива на феритин (чрез диетата) увеличава токсичността на витамин С спрямо раковите клетки.

Диетите, които имитират гладуване, засилват токсичността на витамин С към раковите клетки. Това се случва чрез регулирането на нивата на желязото и молекулните механизми, участващи в оксидативния стрес. Резултатите отчасти сочат и ролята на ген, който регулира нивата на желязото – HMOX1 (heme-oxygenase-1).

Проучването е публикувано в Nature Communications.

Източник: News-medical.net

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Диета плюс витамин С ефективна срещу рак на дебелото черво беше последно модифицирана от: май 14th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *