Диабет – 4 симптоми, които възникват нощем

PRINT
безсъние нарушения на съня

Честотата на диабет тип 2 се увеличава непрекъснато през последните години, което е свързано със заседналия начин на живот и прекалено много калории от мазни храни и захарни изделия. Коварната страна на повишената кръвна захар са редица усложнения – невропатия, диабетно стъпало, влошаване на бъбречната функция (нефропатия), на очите и др. Има редица фактори, които могат да доведат до повишаване нивата на кръвната захар през нощта:

  • Количеството и качеството на храната, консумирана през целия ден;
  • Липса на физическа активност;
  • Обилно хранене непосредствено преди лягане;
  • Хроничен стрес.

Всички тези неща – заедно или поотделно, могат да допринесат за повишаване на кръвната захар вечер.

21 съвета за добър контрол на кръвната захар

Защо кръвната захар се повишава, когато спим?

Малко известно е, че нивата на кръвна захар се променят в различните часове на денонощието. Човек може да има високи нива на глюкоза, когато си ляга, после те спадат и след няколко часа отново се повишават. Ето защо е необходимо да познаваме някои общи симптоми, които се появяват през нощта. Също и да се опитаме да разберем, каква може да е причината за такова повишаване на нивата на кръвната захар.

През нощта, когато човек спи, черният дроб отделя глюкоза в кръвта. Черният дроб действа като склад за глюкоза, като осигурява усвояване и оптимално насищане кръвта с глюкоза. При здравите хора използваното от организма глюкоза съответства на количеството глюкоза, отделяно от черния дроб, така че да се поддържат постоянни нива на кръвната захар.

Симптоми през нощта за повишена глюкоза

Повишаването на кръвната захар между около 3 часа сутринта и в мига, в който се събудите, се нарича „явление на изгрева“. Нощните симптоми, които може да са сигнал за повишена кръвна захар, включват:

Сънят може да повлияе на нивата на кръвната захар, но и обратното е вярно – колебанията на кръвната захар могат да повлияят на съня. Това важи особено при жените в менопауза – виж статията по-долу.

Храната може да е причина за безсънието при жени над 50 г.

Ако кръвната захар е твърде висока или твърде ниска през нощта, може да се почувствате уморени на следващия ден. Първопричината за безсънието и липсата на енергия през деня може да се крие в недобрия контрол на кръвната захар. След като това се установи и се вземат мерки за нормализирането на глюкозата в кръвообращението, човек връща здравия си сън. 

Източник:  Diabetes.co.uk

[Общо: 9    Средно: 3/5]
Диабет – 4 симптоми, които възникват нощем беше последно модифицирана от: септември 10th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *