понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактика7 симптома на поликистозните яйчници, всяка 10-а жена страда

7 симптома на поликистозните яйчници, всяка 10-а жена страда

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещано състояние, което засяга яйчниците на жената. Причинява нередовна менструация, излишък на мъжки хормони и води до появата на пълни с течности фоликули, от които яйчниците набъбват. Трябва да се прави разлика между поликистозните яйчници и наличието на отделни малки кисти по яйчниците. Причините за възникването, съответно и лечението са различни. 

Въпреки че това е най-често срещаното женско ендокринно репродуктивно разстройство, точната причина за възникването все още не е известна. Известно е, че е свързано с дисбаланс на половите хормони. Понякога се открива и инсулинова резистентност, тогава е добре да се спазва подходяща диета. 

Все пак най-важното е проблемът да се открие навреме и да се лекува. Затова е добре да се познават основните симптоми на поликистозните яйчници. Кои са те, разказва д-р Хелън О’Нийл пред британския в. “Експрес”. 

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

Около 1 на 10 жени имат поликистозни яйчници, което го прави най-честото репродуктивно разстройство при жените. Въпреки че са толкова разпространени и сериозно засягат живота на жените, лекарите смятат, че около 85 от 100 случая не се съобщават или диагностицират. Медиците насърчават жените да търсят помощ при гинеколог, ако забележат нещо от описаните симптоми. 

Характерното е, че при отделните пациентки с поликистозни яйчници може да има значителни разлики по отношение на клиничните, биохимичните и физическите характеристики. Д -р О’Нийл посочва, че при повишаване  на андрогените се стига до състояние, известно като  хиперандрогения. Може да се наблюдава повишено окосмяване на тялото (лице, гърди, гръб и т.н.), да се появи акне и др. 

Акне и косопад често вървят с кисти по яйчниците

Ето кои са по-честите симптоми на поликистозните яйчници:

  • Нередовен менструален цикъл (тъй като СПКЯ засяга овулацията, може да има нередовна менструация);
  • Прекомерен окосмяване по лицето и тялото в резултат на андрогенен дисбаланс (нарича се хирзутизъм);
  • Кожни проблеми, свързани с андрогенен дисбаланс, като акне по лицето и тялото, потъмняване на кожата;
  • Изтъняване или загуба на коса на скалпа;
  • Наддаване на тегло или затруднено отслабване;
  • Психични проблеми;
  • Проблеми с фертилитета (СПКЯ е водещата причина за женското безплодие, тъй като засяга овулацията).

Източник: в. Експрес

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -