четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЩе се спасите от кокалчетата ако правите това!

Ще се спасите от кокалчетата ако правите това!

Болезнената подутина в основата на големия пръст на крака се нарича на медицински език Халукс валгус, бунион, а на народен е позната като кокалчета. Много хора, предимно  жени, страдат от този дефект, който им причинява дискомфорт при ходене и става причина да се ограничи физическата активност.

Може ли да се спасим от кокалчетата в домашни условия

Отговорът е да, макар че не при всеки може да се получи пълно елиминиране на деформацията. Все пак може ли да направим много със собствени усилия, за да подобрим състоянието. Важно е да знаете, че има различни видове деформации на стъпалото и всяка от тях е специфична. Например ако големият пръст на крака не може да се движи, когато го обхванете с ръка в различни посоки, единствената ефективна помощ може би е чрез  операция. В повечето случаи обаче е важно да се направи по-задълбочен анализ на опорно-двигателния апарат и механиката на тялото при ходене. Хирургична интервенция, без да се коригират първопричините за изкривяването, едва ли ще доведе до положителен дългосрочен ефект.

Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

Кои са причините за кокалчета на крака

Причините за появата на деформирания палец на стъпалото са няколко.  На първо място е генетичното предразположение. То е свързано не само със слабост на съединителната тъкан (характерна за жените) и някои мускули, но и със ставите на целия крак като се започне от тазобедрената кост, мине се през коляното и се стигне до глезена и стъпалото. Слабите  мускули на ханша бедрата и подбедрицата са фактор за задълбочаване на проблема, както впрочем слабите мускули на гърба са една от важните причини за дископатия. 

При неправилна механика (например неправилно разположени тазобедрени стави или леко изкривени навътре колена при ходене) се получава прекомерно натоварване и тежестта пада основно върху големия пръст на стъпалото. Това го кара да се изкривява навътре. Плоскостъпието – напречно и по дължина, допълнително влошава положението. Падналият свод на стъпалото води до увеличаване на тежестта върху големия палец. 

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Малко са специалистите, които имат квалификацията и опита да направят задълбочен анализ на всеки конкретен човек за неговата костна структура и механика на ходене. С това се занимават подиатристи, но и ортопеди с интерес към темата. 

Традиционната медицина почти не предлага възможности за  лечение на кокалчетата. При силни болки се препоръчват болкоуспокояващи, а при по-тежките случаи, особено когато големият палец е ригиден (обхватът на движението му е силно ограничен) се препоръчва операция. Напоследък се прилагат и по-щадящи хирургични подходи,  но те не се поемат от здравната каса. Оперативното лечение си остава травмиращ подход.

Как да намалим кокалчетата сами у дома?

Мерките са комплексни и включват:

  • специфична гимнастика за мускули на стъпалото, както за разтягане; 
  • носене на подходящи обувки;
  • носене на силиконови разделители за пръстите; 
  • носене на ортопедични стелки.

Компреси за облекчаване на възпалението се препоръчват, когато вследствие на прекомерното триене кокалчетата се зачервяват, възпаляват и силно болят. В народната медицина се препоръчват студени компреси, налагане с начукани листа от зеле, настърган суров картоф и други подобни.  Винаги може да намажете мястото с мехлем за артрит на болка. 

Защо болят стъпалата?

Упражнения за разтягане и укрепване на мускули

Става дума за упражнения за разтягане и укрепване на определени мускули. Когато се извършват правилно и редовно, те намаляват болката, причинена от деформацията. Тъй като кокалчетата често са заради липсата на стабилност в ставите, връзките и сухожилията, специалната гимнастика помага.

Упражнение № 1 Разперване на пръстите

Като държите петата си и предната част на стъпалото си здраво стъпили на пода, повдигнете пръстите на краката си и ги разтворете. Притиснете палеца обратно на пода, като държите останалите пръсти вдигнати във въздуха. Задръжте тази позиция за 5 секунди и след това отпуснете. Ако се затруднявате да стоите прави, може да правите това упражнение и седнали.

Упражнение #2 Повдигане на петата

Застанете на боси крака, като държите коленете си огънати и петите обърнати. Оставайки в същото положение, опитайте се да повдигнете свода на крака си възможно най -високо. Повдигнете петата на засегнатия крак от земята, докато усетите натиск върху пръста, който има кокалче. Останете в това положение за 5 секунди и след това се отпуснете.

Упражнение #3 Повдигане на свода

Застанете прави. Извийте стъпалото, като оформите арка със стъпалото. Дръжте пръстите си прави и здраво заземени. Петата е здраво стъпила на пода. Внимавайте да не стискате или свивате пръстите на краката си. Задръжте това положение за 5 секунди и след това се отпуснете.

Повторете всяко от тези упражнения няколко пъти, докато мускулите ви се почувстват напълно изморени.

Упражнение #4 Разтягане на подбедрицата

Застанете с лице срещу стената на около 50 см от нея. Стъпалата са целите на пода. Наклонете тялото напред и се подпрете на стената. Трябва да усетите разтягане в мускула на прасеца малко над глезена отзад. 

Още практични съвети: Не носете джапанки през лятото, а сандали, които захващат и стабилизират позицията на петата. Обувките трябва да са с достатъчно място за пръстите отпред, още по-добре, ако са ортопедични. За да се избегне триенето на изпъкналото кокалче в обувката, използване силиконов разделител за пръстите. Той изпълнява двойна функция – осигурява допълнителен защитен слой върху тънката кожа на стъпалото и отделя големия пръст от този до него, връща ги в правилна позиция.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -