Британче се разболя от рахит, мажели го с крем за слънце

PRINT
слънчева активност

Сузи Хед следвала препоръките на лекарите да слага винаги на сина си слънцепредпазен крем с висок фактор – над 50, когато детето си играе в градината. Сега момчето има рахит. Според медици, цитирани от британския вестник „Телеграф“ именно слънцезащитните продукти са причинили недостиг на витамин D, който се синтезира в тялото на слънце.

Липсата му засяга основно на костите, които стават меки. Доскоро се смяташе, че рахитът е ликвидиран в развитите страни още през 40-те. Но сега той се върна. В допълнение към ползването на SPF-фактор, рахит може да предизвика и недостиг на слънчева светлина по принцип, защото децата прекарват свободното си време у дома, играейки на компютъра, както и непълноценен хранителен режим.

Синът на Сузи получи болки в ставите и костите на тригодиншна възраст. Те бяха особено остри през нощта. Жената постоянно давала на детето ибупрофен и калпол, за да може да спи. Лекарите дълго време не успявали да се справят с болките, които се засилвали. Чак в училище педиатърът диагностицирал остър дефицит на витамини и рахит.

На момчето са предписани кратки слънчеви бани и хранителни добавки с витамин. Прогнозите са положителни, макар че болките все още не са отминали. Що се отнася до продължителния ефект, е доказано, че липсата на витамин е свързана с множествена склероза.

Свързани теми:

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Британче се разболя от рахит, мажели го с крем за слънце беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *