петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно15 отровени от гъби приети в "Пирогов"

15 отровени от гъби приети в „Пирогов“

15 души с отравяния след консумация на диворастящи гъби са преминали през токсикологията на „Пирогов“ през четирите почивни дни, съобщи началникът на клиниката доц. Маргарита Гешева. Пострадалите сега са яли гъби, които не са от най-отровните.

Близките им съобщават, че са ходили за челядинки, сърнели, пачи крак или печурки. Вместо тях обаче са попаднали на опасни двойници. Тези, които причиняват тежки и необратими увреждания на организма и дори смърт като мухоморките например, зреят по-късно – от средата на юли до средата на ноември, поясни токсикологът. Симптомите, с които хората пристигнали сега в „Пирогов“, са повръщане и разстройство.

Състоянието на пострадалите е овладяно, днес пациентите ще бъдат изписани, допълни доц. Гешева. Няма да останат никакви трайни последици за здравето им.

Само двама от пациентите са в по-тежко състояние. Усещат подкосяване на краката и нямат никакъв спомен за случилото се, говорят неадекватно, допълва началникът на токсикологията. Единият от тях се лекува в централната реанимация, бил е в кома 24 часа, от която още не е напълно излязъл. Това е изключително рядка проява на гъбно отравяне, коментира доц. Гешева.

Лекарите предупреждават да се берат само онези диви гъби, за които сме абсолютно сигурни, че са истинските, а не двойници. Дори при най-леки оплаквания след консумацията им незабавно да се потърси помощта на токсиколог, съветват още те.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -