събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарство за психични разстройства убива тумори

Лекарство за психични разстройства убива тумори

Лекарство за психични разстройства може да убива стволови ракови клетки, без да оказва токсичен ефект върху здравите клетки, става ясно от съобщение на университета „Макмастър“ във Ванкувър, Канада. Тиоридазин се продава и у нас, струва съвсем евтино.

Откритието дава надежди за получаване на противотуморен препарат с широк спектър на действие, обяснява Мик Бхатия, ръководител на научния център за проучвания на стволови клетки и рак. За сравнение – съвременните стандартни методи като химиотерапията работят, като отравят всички клетки. Пациентите страдат много като косите им падат, получават анемия, пристъпи на гадене и повръщане.

Смята се, че туморните стволови клетки са основа, от която тръгват много видове рак. През 1997 г. канадски учени първи откриха тези клетки при болни от левкемия. В наши дни вече е известно, че те се появяват при тумори на кръвта, гърдата, мозъка, белите дробове, стомашно-чревния тракт, простатата и яйчниците.

Тиоридазин убива рака по необикновен начин, обяснява Бхатия. Лекарството променя неговите стволови клетки, като ги превръща в безопасни. Нормалните клетки не страдат от това. Университетът във Ванкувър планира много скоро да започне клинични изпитания върху пациенти с остра миелоидна левкемия.

В хода на изследвания с тиоридазин сега било установено също, че препаратът работи чрез рецептор на допамина, разположен на повърхността на раковите клетки при левкемията и рака на гърдата. Това според канадските учени означава на практика, че лекарството може да се използва и като маркер, който помага ракът да се диагностицира в съвсем ранен стадий.

Описаните в публикацията факти са само за информация, самолечението крие огромни рискове!

СНИМКА: УНИВЕРСИТЕТ „МАКМАСТЪР“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -