сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарство за високо кръвно помага при паркинсон

Лекарство за високо кръвно помага при паркинсон

Препаратът фелодипин, който се предписва при хипертония, помага и на пациенти с паркинсон. Това става ясно от ново проучване, публикувано в списанието Nature Communications. То оказва положително влияние също и при Хорея на Хънтингтън (невродегенеративна болест на мозъка, която протича хронично) и дори някои видове деменция.

При тези заболявания често се наблюдава отлагане на токсични протеини, които променят формата си в мозъка. Тези протеини като хънтингтън при болестта на Хънтингтън или тау протеини при някои форми на сенилна деменция се натрупват и по този начин причиняват необратимо увреждане на нервните клетки в мозъка.

Лечение на паркинсон с експериментален препарат дава нови надежди

При здравите хора организмът успява да предотврати образуването на такива плаки. Процесът се нарича автофагия или „самоизяждане“. Когато токсични вещества се натрупват в мозъка, те се разграждат сами и биват погълнати. При пациентите с невродегенеративни заболявания този механизъм е нарушен, така че мозъкът им не успява да се изчисти от натрупаната протеинова плака.

Епидемиологичните проучвания потвърждават възможна връзка между фелопидин и намаляване на риска от болестта на Паркинсон, а сега ново изследване показва, че лекарството може да предизвика желаната автофагия (разграждане на токсични протеини в мозъка) и при някои други невродегенеративни състояния.

Масово бъркат старческото треперене с паркинсон

Засега резултатите са наблюдавани сами при опитни мишки. Гризачите са били генетично модифицирани за да се активират мутации, които причиняват Хорея на Хънтингтън, паркинсон или сенилна деменция. Фелодипин успял ефективно да намали натрупването на вредни протеини. Животните, лекувани с това лекарство, впоследствие показали по-малко от класическите симптоми на нелечими болести.

Източник: sciencedaily.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -