Витамин В3 помага при ранен паркинсон

PRINT
паркинсон

Ниацин – другото име на витамин ВЗ, може да се окаже начин за стабилизиране на състоянието на хората с ранна фаза на болестта на Паркинсон. Това сочи ново проучване на екип токсиколози от университета в Лестър, Великобритания.

Витаминът може да бъде срещнат и с имената ниацинамид, никотинамид, никотинова киселина. Той е едно от най-устойчивите вещества в група В.

Издържа на висока температура и окисляване. Учените откриват терапевтичен потенциал в диети с включването на по-големи количества от някои видове ядки (като например фъстъци и бадеми) и месо (особено в телешкото и пилешкото, но и в свинското), които съдържат значителни количества ниацин, съобщи Science Daily.

Витамин ВЗ има също и в бирената мая, черния дроб, млякото, скаридите, овесените ядки, слънчогледовите семки, в много от зеленолистните зеленчуци, в стъблената целина (селъри).

Болестта на Паркинсон се случва, когато допаминергични неврони в част от мозъка, наречена субстанция нигра, дегенирарат. Този процес на унищожаване на невроните, конто произвеждат допамин, в началото остава незабелязан. Какво служи за спусък на дегенерацията, науката не знае.

Допаминът регулира десетки процеси в организма – както психически, така и физически. Първите видими симптоми на болестта на Паркинсон са треперене на ръцете в покой. Треморът най-ясно се забелязва в пръстите на ръцете. На следващ етап се проявяват и други симптоми, свързани с движенията и походката. Поради все по-напредващите промени в мозъка се добавят и прояви на когнитивните дефицити. Приблизително една четвърт от хората с късен паркинсон развиват деменция.

Видяхме по време на лабораторните изследвания с плодови мушици с мутация, която имитира човешкото заболяване, че ниацинът по някакъв начин помага за задържането на процесите на дегенерация на невроните, обяснява водещият изследовател д-р Мигел Мартин. Учените допускат, че такъв ефект ще се прояви и при хора с дегенеративното заболяване.

Източник: ScienceDaily

[Общо: 9    Средно: 3/5]
Витамин В3 помага при ранен паркинсон беше последно модифицирана от: януари 23rd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Витамин В3 помага при ранен паркинсон

  1. Аni Todorowa каза:

    много интересно и полезно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *