петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУмна таблетка може да замени болезнената колоноскопия

Умна таблетка може да замени болезнената колоноскопия

Специална таблетка може да замени неприятната за пациентите колоноскопия. Изследването се провежда с упойка и е важно за ранно откриване на изменения в дебелото черво, които са рискови за рак. Препоръчва се като профилактичен и скринингов преглед след определена възраст.

Вижте най-важнто за рака на дебелото черво – причини, симптоми, диагноза, лечение

Сега учени от Мелбърн проведоха първите успешни проучвания при хора за специална поглъщаща капсула, разработена от тях. Тя е в състояние да анализира съдържанието на газове в човешкото черво. Според експертите това устройство е истински пробив и може да подобри диагнозата на множество заболявания и нарушения. Също така ще спести болката и страха на пациентите от колоноскопията.

Австралийските учени вече тествали умната таблетка при 7 напълно здрави доброволци. Една част от тях се придържали към диета с високо съдържание на фибри, а други приемали съвсем малко растителни влакнини. Получените от капсулата данни доказват, че тя много точно анализира ферментационния процес на храната. Това ясно показва огромния потенциал на микро-устройството за наблюдението и оценката на храносмилането, както и на  микробната активност в стомаха. Всичко това е изключително важно, за да се определи здравето на стомашно-чревната система.

За да получат лекарите тази информация сега, в дебелото черво на пациента се въвежда специална сонда. Тоест, прави се колоноскопия, както и биопсия на тъканите, и анализ на изпражненията. Много често обаче тези методи не предоставят пълната информация, необходима за диагнозата. Създателите на интелигентното хапче гарантират, че то решава тези проблеми успешно. Освен това таблетката позволява по-добро разбиране и диагностика на различните видове рак на червата.

Предстои още един етап от клинични изпитвания с участието на повече хора. Тогава таблетката ще бъде тествана на значително по-голям брой пациенти. Резултатите от първата фаза на учените от университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са описани като „нова имунна система“. Противно на общоприетото схващане досега устройството показва, че червата може да съдържат кислород. Следователно човешкият стомах е способен да стане окислител, който се бори с различни чужди фрагменти. Учените сега успели да документират наличие на въглероден диоксид и водород в стомашно-чревния тракт.

Снимка: RMIT University

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -