петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзраел с голям пробив: Създава първото лекарство срещу COVID-19

Израел с голям пробив: Създава първото лекарство срещу COVID-19

Израел обяви, че в страната е постигнат изключителен пробив в разработването на лечение за COVID-19. Става дума за моноклонално антитяло, което може да неутрализира размножаването на вируса в организма на заразените, съобщи министърът на отбраната Нафтали Бенет. Разработката е на Израелския институт за биологични изследвания (Israel Institute for Biological Research ), а научните данни са публикувани в списанието Science Direct през месец май. До момента усилията на медиците по света бяха насочени главно към търсене на вече съществуващи лекарства, които могат да помогнат в някаква степен на по-тежко болните от коронавирус.

Известни успехи бяха отбелязани с антивирусни лекарства като ремдесивир, комбинацията от противомаларийния препарат хидроксихлорокин и антибиотика азитромицин, или антиретровирусното лекарства калетра. При всички тях обаче ефективността е частична. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

коронавирус антитялоРазработеното от израелските учени моноклонално неутрализиращо антитяло може да блокира SARS-Cov-2 в организма на болните, казва Бенет в изявление. Директорът на научния институт проф. Шмуел Шапира (на снимката) допълва, че формулата за антитялото е патентована и вече дори се търси голям международен производител за масовото му производство. Въпреки че процесът на разработване на антитялото е приключил, то все още си няма официално име.

В израелския институт усилията на учените са насочени към разработване на лечение и ваксина срещу коронавируса. Работата им включва и тестване на кръв от пациенти, които са се възстановили от респираторните усложнения след инфекция с COVID-19.

Антителата в такива кръвни проби представляват протеини на имунната система, останали след успешно преодоляване на коронавируса. Вниманието на учените отдавна е привлечено към тях и те се разглеждат като ключ към развитието на възможно излекуване.

Не се самолекувайте с хлорокин, има сериозен риск за сърцето!

Антитялото, за което се съобщава сега, е моноклонално. Означава, че е получено от единична възстановена клетка и е основание да се очаква по-голяма лечебна мощ на препарата. Други екипи преди това са създали  поликлонални антитела, т.е. такива, които произлизат от две или повече клетки с различен произход. Но техният ефект се очаква да бъде по-слаб.

Експертите смятат, че периодът за тестване на антитялото вероятно ще отнеме поне една година. Засега то е изследвано само в лаборатория и трябва да премине през още редица проучвания на животни и после на хора, преди да бъде регистрирано и произведено като лекарство.

Редактор Ина Димитрова

Източник: www.israelhayom.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -