неделя, 1 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитно4 начина да се справим с безпричинната тревожност

4 начина да се справим с безпричинната тревожност

Мозъкът на някои хората сякаш е създаден да се тревожи постоянно. Впрочем сивото ни вещество е устроено така, че когато остане без продуктивни задачи, се занимава със себе си. За някои това свободно реене на ума създава мечти и творчески мисли, при други обаче се развива една безпричинна тревожност

Причината е биологична. Редица хора просто са по-чувствителни към разпознаването на проблемите около тях. При тях амигдалата – центърът за възприемане на страха и опасностите в мозъка, е по-активна. Така мислите лесно може да преминат от обработване на натрупани впечатления към тревоги за нещо, което още не се е случило и изобщо не е ясно дали ще се случи. За щастие, има начини, как да надхитрим мозъка и да го накараме да излезе от омагьосания кръг на постоянните безсмислени тревоги.

1 Вглеждане в себе си и медитация

Медитация – осъзнатото прехвърляне на фокуса върху дишането, върху позитивни мантри или петте сетива може да помогне. Много хора успяват по този начин да излязат дори от реални житейски кризи, а не само от хипотетични. Въпросът е да положите усилия, за да си създадете този навик. Когато умът ви зацикли върху мъчителни мисли и тревоги – за световни кризи, за финансови проблеми или конфликти с колеги, в семейството, нужно е само да отделите 15-20 минути за медитация. Практиката е толкова проста, че дори деца могат да я овладеят.

За да започнете, затворете очи, поемете дълбоко въздух, почувствайте пулса си и се фокусирайте на свой ред върху всяко от петте си сетива: зрение, мирис, слух, вкус и допир. Фокусирайте се върху физическите усещания като начин да излезете от затормозяващите абстрактни мисли. Дълбоките вдишвания изпращат кислород до мозъка, който успокоява амигдалата и уталожва реакцията на стрес. Медитацията намалява активността на центровете в мозъка, свързани с тревожността и на практика работи по-добре от опитите да се  „отпуснем“ в напрегнат момент или да се разсейваме с нещо.

10 съвета за овладяване на страхова невроза и тревожност

Намерете нещо, за което сте благодарни

Когато сте изтръпнали от притеснение, благодарността вероятно е последното нещо, което се върти в ума ви. Целенасоченото създаване на това чувство обаче дава много бърз успокоителен ефект. Като съсредоточавате цялото си внимание върху нещо, за което сте благодарни, амигдалата се успокоява, а стресът в организма намалява. Благодарността освен това освобождава допамин в мозъка – хормон, който ви мотивира да правите повече това, което ви извисява.

Отделете няколко минути, за да напишете списък с неща, за които сте благодарни или просто си кажете наум всички прекрасни неща, които имате и които са център в живота ви – подкрепящо семейство, любящ партньор, верни приятели или интересна работа. Научете се да активирате този превключвател от натрапчивите мисли за всичко, което може да се обърка, към нещата, които ви зареждат емоционално.

Любопитство, благодарност и оптимизъм най-важни за щастието

Тренирайте тялото си!

За благотворното влияние на тренировките и изобщо всяка физическа активност върху ума се знае отдавна. Обездвижването намалява физическата ни енергия, а това може да затормози и психиката ни. Отделяме за умствената работа твърде много време, а се движим твърде малко. Ако сте заседнали на бюрото по цял ден като повечето хора, от изключителна важност е да намерите време за упражнения или някакъв вид физическа дейност, която ви допада.

Дори леките упражнения водят до отделянето на серотонин, ендорфини и други химикали в мозъка, които помагат за понижаване на кортизола (хормона на стреса) и също така успокояват амигдалата. Започнете деня си с йога вкъщи, направете почивка през деня за бърза разходка навън или посетете фитнес залата на час за обяд. Умът ви ще ви благодари за това.

15 упражнения за тренировка в домашни условия

Дайте на ума подходящата храна за размисъл

Оставен безконтролно, умът често се развихря в намиране на теми, които да предъвква и да генерира вътрешна тревожност. Хубавото е, че умът може да се тренира. За целта изберете нещо практично – нова идея, проект, които да му създадат работа за обмисляне. Размишлявайте върху планирания ремонт вкъщи, нова бизнес идея или каквото стои на дневен план при вас.

Може би е добра идея в някой по-спокоен момент да съставите списък на неща, по които бихте искали да получите нови идеи. Когато усетите, че напрежението се покачва, е по-лесно да изберете тема от списъка и да се концентрирате върху нея. 

Важното е да проявите дисциплина в началото и да насочвате последователно усилията си за заместване на тревожните мисли с продуктивни. Мозъкът притежава невропластичност, което позволява той да откликва на такива целенасочени усилия и да се адаптира през целия ни живот. Затова имайте малко търпение! С постоянство и практика можем да променим мислите си, а те ще повлияят на възприятията, думите и действията ни. 

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -