събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛюбопитство, благодарност и оптимизъм най-важни за щастието

Любопитство, благодарност и оптимизъм най-важни за щастието

Любопитство, благодарност и оптимизъм са най-важните човешки качества, за да се чувстваме щастливи, казват учени от университета на Цюрих. Добрата новина е, че тези черти могат да се тренират.

9 съвета как да постигнем щастие

Три групи от 178 доброволци тренирали в продължение на пет сеанса. Първата група се концентрирала върху качества като любопитство, благодарност, оптимизъм, хумор и ентусиазъм, а втората – върху усет за красивото, творчество, любезност, ученолюбие и широко скроени възгледи. Третата група не правела нищо, служела само за сравнение.

Как да тренираме положителното мислене

Упражненията били дейности, които хората лесно можели да интегрират във всекидневието си. Благодарността например се упражнявала, като пишели писмо на човек, който е изиграл важна роля в жимота им. Усетът за красивото се тренирал, като се обръщало особено внимание на моменти, ситуации и неща, които били възприемани като много хубави. Можело да става дума за хора, неща или таланти на околните, или дори затрогващи жестове и действия.

Учените стигнали до следните резултати. Групите, които имали поставени задачи, отбелязали наистина по-високо задоволство от живота. Доброволците например съобщиха, че по-често са в добро настроение и с позитивни мисли. Първата група значително изпреварила втората по този показател.

Източник Journal of Happiness Studies

Свързани теми: Оптимизмът бил вид самохипноза

Дисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -