сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго

Дисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго

Спортът и правилното хранене са важни за достигане на дълголетие, но по-съществена е личността, заявяват американските учени Хауърд Фридман и Лесли Мартин, които издадоха книга „Формулата за дълъг живот“. Дисциплинираните и целеустремените личности имали най-голям шанс да достигнат дълбоки старини. Въпреки че средната продължителност на живота, особено в развитите страни, непрекъснато нараства, някои хора не успяват да я постигнат.

Защо това се случва и кое влияе повече – гените, храната, физическата активност или финансовите възможности? Това са част от въпросите, които задават авторите в книгата си, цитирана от немския сайт „Нетдоктор“.

Наблюдението на учените стартира още в 1921 г.

Фридман и Мартин са психолози от университета на Калифорния. Целият живот на един учен не би стигнал да наблюдава достатъчно дълго група хора и да направи изводи. Затова дваата поели воденето на проект, стартирал още през 1921 г. Проучването наблюдавало обстоятелствата в живота на 1500 американци. Основателят му Люис Търмън, психолог от Станфорд, навремето много се ядосвал от твърдения, че интелигентните хора са по-невротични и потиснати, затова живеели по-нездравословно от другите. Намерил 1528 деца от основното училище с IQ над 135 и започнал да събира сведения за здравето и навиците им.

Търмън умира през 1956 г., но дотогава стига до извода, че по-умните деца са и по-здрави от останалите. Други учени поели воденето на любопитния проект. Всеки 5 г. участниците попълвали подробен въпросник. Когато някой умирал, близките изпращали в изследователския център смъртния му акт.

Спестовност, упоритост добавят години към живота

Фридман и Мартин поели проекта през 1990 г. Интелигентността и социалния статус били сходни при всички, така че те започнали да търсят друго обяснение за продължителността на живота на доброволците. Оказало се, че спортът и оптимизмът почти не удължават живота. Песимистите умирали по-рано, но това било заради повечето рискове, които те поемали. С нагласата си те сякаш привличали повече нещастие и насилие. Дълго живеят тези, които се отличават със спестовност, упоритост, отговорност и любов към детайла, обобщават двамата учени.

В края на ХХ в. 70% от мъжете и 51% от жените, които от самото начало участват в проекта, били починали. Те били тези, които живеели недисциплинирано и хаотично. Учените посочват в подкрепа на тезата си и други примери с известни личности. Философът Имануел Кант доживял до 80 г. въпреки хилавата си фигура. Бил известен с това, че съгражданите му си сверявали часовните по неговите разходи, които той правели винаги по едно и също време. Фридрих Ницше пък, който пропагандирал екстаз и отричал дълга, но чувствал, че не може да се справи с живота и жените си, живял едва 55 г. Хаотичният Моцарт умрял на 35 г., а композиторът Бах, който имал деликатен характер, доживял до впечатляващите за тогавашните условия 65 г.

Най-убедителното обяснение на този феномен е, че дисциплинираните хора вероятно правят повече неща за здравето си и предприемат по-малко рисковани стъпки в живота си – пушат и пият по-малко, шофират внимателно, обобщават авторите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -