Дисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго

PRINT
диабет изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин

Спортът и правилното хранене са важни за достигане на дълголетие, но по-съществена е личността, заявяват американските учени Хауърд Фридман и Лесли Мартин, които издадоха книга „Формулата за дълъг живот“. Дисциплинираните и целеустремените личности имали най-голям шанс да достигнат дълбоки старини. Въпреки че средната продължителност на живота, особено в развитите страни, непрекъснато нараства, някои хора не успяват да я постигнат.

Защо това се случва и кое влияе повече – гените, храната, физическата активност или финансовите възможности? Това са част от въпросите, които задават авторите в книгата си, цитирана от немския сайт „Нетдоктор“.

Наблюдението на учените стартира още в 1921 г.

Фридман и Мартин са психолози от университета на Калифорния. Целият живот на един учен не би стигнал да наблюдава достатъчно дълго група хора и да направи изводи. Затова дваата поели воденето на проект, стартирал още през 1921 г. Проучването наблюдавало обстоятелствата в живота на 1500 американци. Основателят му Люис Търмън, психолог от Станфорд, навремето много се ядосвал от твърдения, че интелигентните хора са по-невротични и потиснати, затова живеели по-нездравословно от другите. Намерил 1528 деца от основното училище с IQ над 135 и започнал да събира сведения за здравето и навиците им.

Търмън умира през 1956 г., но дотогава стига до извода, че по-умните деца са и по-здрави от останалите. Други учени поели воденето на любопитния проект. Всеки 5 г. участниците попълвали подробен въпросник. Когато някой умирал, близките изпращали в изследователския център смъртния му акт.

Спестовност, упоритост добавят години към живота

Фридман и Мартин поели проекта през 1990 г. Интелигентността и социалния статус били сходни при всички, така че те започнали да търсят друго обяснение за продължителността на живота на доброволците. Оказало се, че спортът и оптимизмът почти не удължават живота. Песимистите умирали по-рано, но това било заради повечето рискове, които те поемали. С нагласата си те сякаш привличали повече нещастие и насилие. Дълго живеят тези, които се отличават със спестовност, упоритост, отговорност и любов към детайла, обобщават двамата учени.

В края на ХХ в. 70% от мъжете и 51% от жените, които от самото начало участват в проекта, били починали. Те били тези, които живеели недисциплинирано и хаотично. Учените посочват в подкрепа на тезата си и други примери с известни личности. Философът Имануел Кант доживял до 80 г. въпреки хилавата си фигура. Бил известен с това, че съгражданите му си сверявали часовните по неговите разходи, които той правели винаги по едно и също време. Фридрих Ницше пък, който пропагандирал екстаз и отричал дълга, но чувствал, че не може да се справи с живота и жените си, живял едва 55 г. Хаотичният Моцарт умрял на 35 г., а композиторът Бах, който имал деликатен характер, доживял до впечатляващите за тогавашните условия 65 г.

Най-убедителното обяснение на този феномен е, че дисциплинираните хора вероятно правят повече неща за здравето си и предприемат по-малко рисковани стъпки в живота си – пушат и пият по-малко, шофират внимателно, обобщават авторите.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Дисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *