Медитацията уголемява мозъка

PRINT

Хората, които медитират от дълго време, имат не само повече сиви клетки. Променя се и мозъкът им като цяло – повърхността му се увеличава. Освен това комуникацията между невроните протича по-бързо и по-качествено. До този извод стигнаха учени от лабораторията по неврология в университета на Калифорния в Лос Анджелис, цитирани от „Нетдоктор“.

Кората на главния мозък (церебрален кортекс) – най-външният му слой, играе важна роля за запаметяването, вниманието, мисленето и съзнанието. Тя образува гънки и бразди, с които сивото вещество се напасва на повтарящи се влияния отвън. Колкото повече гънки има мозъкът, толкова по-голяма е повърхността му и толкова по-добре той обработва информацията. По-бързо се вземат решения, извикват се спомени и т.н.

Учените от САЩ проучили мозъка на 50 души, които имали средно по 20 г. стаж в медитацията, с помощта на магнитен резонанс. Обърнали специално внимание на кората на главния мозък. После сравнили изображенията с тези на 50 души от контролна група, които не практикували самовглъбяване. Снимките категорично показали, че редовно медитиращите имат повече гънки в церебралния кортекс. Колкото по-дълъг опит в заниманията си имали те, толкова по-набраздена била мозъчната кора.

Увеличението на сивото вещество било най-голямо в област на мозъка, която отговаря за възприемането на собственото тяло, субективния емоционален опит, осъзнатите чувства и емпатията – способността да се поставиш на мястото на другия. „Хора с дълъг опит в медитацията са признати майстори на самонаблюдението, осъзнаването, контрола над собствените чувства. В този смисъл резултатите от нашето проучване съвпадат с тези предварителни наблюдения“, коментира Айлийн Лудърс, ръководител на екипа учени.

СНИМКА: SXC

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Медитацията уголемява мозъка беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *