четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзмерване на костна плътност за остеопороза вече се прави и в Майчин...

Измерване на костна плътност за остеопороза вече се прави и в Майчин дом

Остеопорозата е заболяване, което се развива почти неусетно през годините, но може да даде големи поражения. В костта непрекъснато протичат процеси на разграждане и изграждане на костна маса. В даден момент обаче този баланс може да бъде нарушен. Причините са най-различни, обикновено са свързани с хормоните и настъпване на менопаузата. Костта изтънява и става крехка, може да се получи фрактура при минимална травма. Счупването на става при възрастните води до лечение на легло в продължение на седмици. Това залежаване се отразява негативно на здравето им като цяло.

Най-голямото епидемиологично проучване за остеопороза в България представя сведения, че само около една от четири жени сред по-възрастните има нормална костна минерална плътност (КМП). През последните десетилетия в света се развива истинска епидемия от остеопороза и остеопорозни фрактури, като честотата им нарасна повече от 2 пъти. През 2000 година остеопорозата е определена като третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Ранната диагноза на остеопорозата е важна за успеха на лечението

Затова е особено важно заболяването да се установи възможно най-рано. Това става с измерване на костната плътност. Изследването не се поема от здравната каса, но е единственото, което дава сведения за състоянието на костно-ставния апарат. Според получените резултати лекарят ще препоръча лечение. Вече има медикаменти, които може да възстановят костната плътност.

Нов кабинет изследва за костна плътност в Майчин дом

От Университетската АГ болница  „Майчин дом” съобщават, че 1  февруари 2017 там е отворил врати такъв специализиран кабинет. Изследването остеодензитометрия се прави в кабинет 206 на Диагностично–консултативния блок на болницата. Работното време на кабинета е от 8.30 до 14 часа. Препоръчва се пациентите да си запишат час предварително на тел. 02/9172311. Цената е 35 лева.

При остеодензитометрията няма облъчване. Изследването се прави с помощта на ултразвукови сонди в областта на петата. Продължава няколко минути. Остеопорозата  се определя чрез дензитометрия, като се анализират данните от измерените стойности на костната минерална плътност (КМП). КМП е най-достъпният и важен за лекаря количествен критерий, който трябва да прецени дали при установените костни промени има повишен риск от фрактура.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -