сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДефицит на витамин В12 е риск за преждевременно раждане

Дефицит на витамин В12 е риск за преждевременно раждане

Ниските нива на витамин В12 са свързани с повишен риск от преждевременно раждане. Бъдещите майки може да се окажат с дефицит, ако не включват в менюто си достатъчно месо, мляко, яйца.

Витаминът се среща само в животинските продукти. Човешкият организъм не може да си го произведе сам. Недостигът му по принцип може да доведе до изключително влошаване на здравето с тежки неврологични сривове. По време на бременност дефицитът му може да има драматични последици за плода.

Колко е важно правилното хранене при бременност е тема, която се дискутира отдавна. Липсата на В12 в организма на бременната е свързана с 21% по-висок риск от преждевременно раждане и всички произтичащи от изпреварването на термина проблеми като поднормено тегло и недостатъчна зрелост на органите и системите на бебето. Това установи проучване върху протичането на 11 216 бременности на жени от 11 държави. Резултатите оповести в януарския си брой American Journal of Epidemioligy.

Витамин В12 е жизнено необходим за организма, включително за производството на червени кръвни клетки и за метаболизма. Дефицитът може да причини анемия и тежко увреждане на нервната система.

Сред вегетарианците има много бременни с дефицит на В12

В страни, в които хората традиционно се хранят с много животински продукти, като например Норвегия и множество западни страни, малък процент от бременните жени имат недостиг на витамин В12. В държави, където вегетарианското хранене преобладава, например Индия, делът на бременни с дефицит на В12 може да надвишава две трети. Подобен феномен е възможен и сред други групи от населението. Това са тези, които по някакви причини не слагат в уста животинска храна (веганите) и не си набавят важното вещество с инжекции.

Ниските концентрации на витамина в кръвта може да е свързани и с други фактори. Някои жени просто не могат да се хранят правилно при бременност. Страдат от недохранване заради бедност. Това определено влияе на теглото при раждане и продължителността на бременността, уточняват авторите на изследването. Смята се, че запасите в организма на витамина стигат до нула максимум за 3 г. без животински храни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -