четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХората с кръвна група 0 имат по-малък риск от инфаркт и инсулт

Хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от инфаркт и инсулт

Хората, които са с кръвна група О, са по-защитени от инсулт или инфаркт в сравнение с тези, които имат кръвна група A, B и AB, предаде Би Би Си. Откритието трябва да помогне на лекарите да разбират по-добре сърдечносъдовите заболявания и техните усложнения, каквито са мозъчният удар и инфаркта.

Кръвните групи А, В и АВ с по-голяма концентрация на специален протеин

Разликата се дължи на това, че хората от трите кръвни групи имат по-голяма концентрация на протеин, който съсирва кръвта. Тези заключения бяха оповестени от Европейската общество по кардиология, като извод от анализ на данните на 1,3 милиона души. Оказа се, че 15 от всеки 1000 души с група А, В или АВ са преживели инфаркт. Докато при хората с кръвна група 0 честотата била 14 от 1000. На пръв поглед това е незначителна разлика, но като се вземе предвид глобално колко много хора в света са това, цифрата изглежда внушително.

По-рано било установено, че за хората с кръвна група АВ е с 23% по-вероятно да страдат от сърдечни заболявания. Кръвната група се определя от гени, наследени от двамата родители. Не е тайна, че много болести са причинени именно от влиянието на гените. Учените смятат, че има смисъл и трябва да се анализира всяка кръвна група по отношение на риска към определени заболявания. Тя ще трябва да се взема предвид като рисков фактор наред с други показатели като възраст, пол и стойности на кръвното налягане.

Вижте още: Какво разкриват различните елементи на кръвта

Групата АВ по-често страда от висок холестерол

Например у хората от кръвната група АВ по-често се наблюдава повишено ниво на холестерола. При тях е по-вероятно да се наложи специално лечение на високото кръвно налягане. Хипертонията им може да се развие доста рано.

Във Великобритания около половината хора с кръвна група О (48%). Затова учените включили в изследванията си над 770 000 души с група А, В и АВ, както и 510 000 хора с група 0. Според статистиката около 1.5% от първата група и 1,4% от втората са преживели инфаркт или са имали стенокардия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -