четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДъждът и влагата увеличават риска от поленова алергия

Дъждът и влагата увеличават риска от поленова алергия

За някои деца пролетта идва с пристъпи на алергия. Очаквано и тази година имаме повече деца, които търсят помощ при нас, потвърждава д-р Димитринка Митева, педиатър пулмолог от Клиниката по педиатрия в Александровска болница, София. Причините са две. От една страна, това е поленовият сезон. Дърветата и тревите цъфтят и подлагат дихателната система на детето и на други изпитания. От друга страна, дъждовете и влагата също са предразполагащ фактор за възникване или обостряне на алергично заболяване. Да не забравяме и факта, че още не е приключил и сезонът на инфекциите. Наричаме го „опашка“, т.е. последните седмици, в които зимните инфекции още не са си отишли, и могат да атакуват дихателната система.

Децата в града боледуват по-често от алергии

в сравнение с тези, които живеят в селските райони. Това е констатация на медици от други страни. За България обаче няма статистически данни, които да доказват или опровергават подобно твърдение.

Известно е обаче, че полените в градската среда имат специфична структура и характеристики, които ги правят особено опасни. По тях полепват частици от изгорели газове, прах и др. Алергени, разбира се, има навсякъде в природата, така че децата на село също не са пощадени. „Имала малки пациенти и от Сандански – града, който има славата на селище с кристално чист въздух, където се лекуват деца с бронхиална астма от цялата страна. Така че не трябва да се правят подобни обобщения. В същото време искам да припомня, че при голяма част от алергичните заболявания е налице и наследствена предразположеност – атопия. Отбелязвам това, за да стане ясно, че точна диагноза може да се постави единствено след преглед от специалист, в рамките на който той се запознава със семейната история и взема под внимание всички фамилни и битови фактори, които могат да бъдат причина за заболяването на детето“, коментира д-р Митева.

Има ли връзка между чести инфекции на нос и гърло и астма

В медицината има понятие „единен дихателен път“, пояснява лекарката. Той включва носа, трахеята, белия дроб с бронхите и алвеолите. Естествено, когато има заболяване на горните дихателни пътища, то се отразява на функционирането на цялата дихателна система, с други думи, оказва влияние и върху долните дихателни пътища. По принцип, когато детето е диагностицирано с алергичен риносинуит, трябва да се има повишено внимание и по отношение на белия дроб. В практиката много често се среща съчетано протичане на алергичен риносинуит и бронхиална астма. Ето защо консултацията с педиатър винаги е за препоръчване.

Д-р Митева дава и препоръки за режим при деца с алергични заболявания на дихателната система. В дома трябва да се спазва добра хигиена. Облеклото е добре да бъде от естествени тъкани – тази препоръка е валидна за всички деца. Конкретно за тези с дихателни алергии е важно в поленовия сезон да избягват дългите разходки на открито в затревени и залесени места заради поленовия цъфтеж.

Съвременните инхалатори доставят лекарството в белия дроб

При диагностицирана алергия да провеждат подготовката с антихистаминови препарати правилно и според лекарските назначения. Важна част от терапията са съвременните инхалаторни устройства. „Съвременните небулайзери намират голямо приложение, те вече са неотменим компонент при лечението не само на бронхиалната астма, но и на заболяванията на дихателните пътища въобще. Предимството им е, че разпрашават лекарството до много фини частици, които попадат на точното място в белия дроб. Веднага обаче искам да подчертая, че инхалации с помощта на небулайзер могат да се прилагат и при други заболявания и дори само с цел овлажняване на носната лигавица, когато се използва обикновен физиологичен разтвор. В нашата практика например отскоро използваме един нов апарат – портативен меш-небулайзер с много добри технологични параметри. Той е миниатюрен, може да се носи в обикновена дамска чанта. Удобен е, лесно се почиства и нещо много важно – работи безшумно. Този факт е важен, защото децата се плашат от шума“, разказва детският белодробен специалист.

Особено ако се налага инхалацията да се направи нощем, това е голямо предимство. Когато детето спи, то е особено чувствително към шум, стресира се и реагира с плач, а това не трябва да се допуска. Новите технологии навлизат все по-бързо и хората трябва да ги познават и прилагат спокойно и без опасения след консултация с лекар, допълва тя. Д-р Митева препоръчва да се намери начин и форма родителите и медицинските сестри в училищата и детските градини да бъдат обучени да работят с тези апарати.

Невена Попова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -