петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЧовек може да е здрав дори при стотици генни мутации

Човек може да е здрав дори при стотици генни мутации

Човек може да живее в цветущо здраве дори при наличието на стотици генни мутации. Това доказаха учени от САЩ, цитирани от специализираното издание New Scientist. В човешкия организъм по принцип се срещат общо около 3 млн. мутации. Дори при напълно здрави хора може да се преброят около 400 от тях. Някои са такива, че могат за предизвикат опасни заболявания.

Крис Тайлър-Смит от института Сангер в Кеймбридж, Великобритания, проверил гените на 179 здрави мъже и жени от САЩ, Китай, Япония и Нигерия. Получените данни били сравнени с каталог, съхраняващ информация за 50 000 мутации, предизвикващи различни заболявания. Учените с интересували преди всичко от мутации, свързани пряко с риска от болест и от такива, които увреждат естествените за организма протеини, но не е ясно какво произтича от това. Така те открили средно у всеки от доброволците по 400 мутации, които увреждат протеините, и по две и повече мутации, пряко свързани с риска от болест.

Специалистите били удивени от факта, че човек е способен да живее с доста голям брой мутации, без това да се отрази на здравето му по какъвто и да е начин. Например вариацията на гена MYBPC3 увеличава вероятността от сърдечна недостатъчност. Възможно е този ефект да се прояви едва към края на жизнения път на конкретния човек или пък други гени да компенсират този недостатък, коментират експертите.

Свързани теми: Разгадаха разликите между човека и маймуната

Дълголетниците – деца от възрастни бащи

10 млн. долара награда за генома на столетниците

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -