Дълголетниците – деца от възрастни бащи

PRINT
бебе плаче ваксина

Вероятността детето да изкара до дълбока старост е по-голяма, ако бащата е възрастен. Откритието е на американски учени и е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Група антрополози от Северно-Западния университет в Илинойс установили, че възрастните бащи предават един вид генетична програма на децата си, която им осигурява дълъг живот.

Този код се крие в теломерите, които влизат в структурата на биологичните клетки и защитават хромозомите от увреждане. С времето теломерите се скъсяват, докато клетките окончателно не загубят способността за самопроизвеждане и не настъпи смърт. Американските учени обаче установили, че при теломерите, предавани със сперматозоидите на възрастните мъже, се наблюдава точно обратната зависимост – те стават по-дълги. Детето, което наследява мъжка ДНК с такива теломери, получава шансове да живее по-дълго. Наблюденията показали, че удължаването на теломерите е още по-интензивно, ако таткото на бащата – дядото на бебето, също е станал родител късно.

Колкото по-дълго по бащина линия се отлага създаването на поколение, толкова повече ще се удължава средната продължителност на популацията, коментира проф. Томас фон Зглиницки, експерт по стареенето на клетките от университета в Нюкасъл. Той обаче не споделя оптимизма на учените от Илинойс за здравето на такова поколение. По думите на проф. Зглиницки те обърнали малко внимание на състоянието му в първото поколение. Ползата от дължината на теломерите можела да бъде неутрализирана от проблеми с увредена ДНК заради възрастта и мутации на сперматозоидите. Те възниквали точно при децата на родители, които не са в първа младост.

Свързани теми: Генна терапия удължава живота с 35 г.

„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

10 млн. долара награда за генома на столетниците

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Дълголетниците – деца от възрастни бащи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *