10 млн. долара награда за генома на столетниците

PRINT

Фондацията X-Prize от Калифорния обяви награда от 10 млн. долара на този, който първи разгадае генома на столетниците, пише в. „Ди Велт“. Необичайнит конкурс бе обявен в британското специализирано издание Nature Genetics. Задачата трябва да бъде решена за 30 дни, но учените имат време да се подготвят.

Стартът е чак на 3 януари 2013 г. Материалът за изследване ще бъде предварително определен – това са 100 здрави столетници от различни страни по света. С наградата фондацията иска да даде тласък на генетичните изследвания. Това е по-различен подход, защото повечето изследователи се занимават с генетичния произход на болестите, а не с гените на здрави столетници. Състезанието трябва да даде отговор за структурата на ДНК при хората, които стигат до дълбока старост в добро здраве. Ако нито един екип не успее да се справи напълно със задачата в 30-дневен срок, фондацията ще изплати по-малки суми на тези, които са най-напреднали с работата.

Участниците в проучването трябва да са от възможно повече райони на света. Инициаторите се надяват, че накрая могат да обобщят резултатите на различните екипи и да съставят почти безгрешна карта на 100-те ДНК от столетници. Данните след това ще бъдат предоставени за изследователски проекти в генетиката.

Фондацията X-Prize е известна с нестандартните си идеи и подкрепата за творческото мислене в науката. През 1996 г. тя обяви награда от 10 млн. долара за първия частно финансиран полет в Космоса. За друг свой проект фондацията привлече като спонсор централата на „Гугъл“. 30 млн. долара награда се дава на този, който първи осъществи частен полет до Луната с изследователска цел. Проектът приключва в края на 2015 г.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
10 млн. долара награда за генома на столетниците беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *